ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να πληρώσει τα αναδρομικά

21:22 - 29 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να πληρώσει τα αναδρομικά
Για την πληρωμή των αναδρομικών μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Αυτό που δεν ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι το πότε θα γίνουν οι πληρωμές, λέγοντας απλώς πως θα γίνουν εντός 2020, με τον υπουργό Οικονομικών να γίνεται πιο συγκεκριμένος.

Ο κ. Σταϊκούρας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης πως τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα πληρωθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, στόχος είναι η πληρωμή να γίνει πριν από το τέλος του έτους. "Θα φροντίσουμε, όμως, να μη φτάσουμε στο τέλος του έτους, αλλά να γίνει η καταβολή νωρίτερα", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα θα έχει φέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών. Δήλωσε, ωστόσο, πως ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι. Ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας, και επεσήμανε, ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, περίπου 14 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, όπως είπε «οφείλουμε να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα για πολλές διαφορετικές ανάγκες» κάτι για το οποίο «φροντίζει η ελληνική κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης το ποσό εφάπαξ που θα καταβληθεί είναι 900 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφονται δώρα και επικουρικές.

Για το ύψος της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το 10% παραμένει το δυσοίωνο σενάριο για το 2020. Δημοσιονομικά είπε πως "πράγματι η χώρα θα έχει ένα σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα" που επιβαρύνεται και από την απόφαση για τα αναδρομικά.

Ακίνητα, ενοίκια

Ο ΥΠΟΙΚ σε ερώτηση για τα ενοίκια είπε πως "είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και πάλι αν χρειαστεί αλλά υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Άρα οφείλουμε να σεβαστούμε και το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μία σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ από τη σημερινή κυβέρνηση έχουν χτίσει τις υποχρεώσεις τους στη βάση των ενοικίων που λαμβάνουν και άρα πρέπει και εκεί το κράτος να συμβάλει, και συμβάλλει, στο κόστος που έχουν να αντιμετωπίσουν".

"Πρέπει να ισορροπήσει το ενοίκιο σε μια καινούργια κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία" είπε προσθέτοντας πως "είναι μία ιδιωτική σύμβαση στην οποία παρεμβαίνουμε εδώ και αρκετούς μήνες".

Μίλησε για τον νέο πτωχευτικό, είπε ότι "εκτιμούμε ότι μπορεί να μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021" και στόχος είναι να "νομοθετηθεί το Σεπτέμβριο".

Τελευταία τροποποίηση στις 21:37 - 29 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.