ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναδρομικά: «Κάλλιο πέντε και στο χέρι….» το μήνυμα της κυβέρνησης

09:30 - 30 Ιουλ 2020 | Οικονομία
Αναδρομικά: «Κάλλιο πέντε και στο χέρι….» το μήνυμα της κυβέρνησης
Η οικονομική συγκυρία με τη διαφαινόμενη ύφεση και οι ανάγκες του προϋπολογισμού για χρηματοδότηση της άμυνας μαζί με τα καμπανάκια των θεσμών οδήγησαν ως φαίνεται σε γενναίο κούρεμα των αναδρομικών των συνταξιούχων αλλά και στην άμεση καταβολή τους.

Έτσι με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή μπορεί να διευρύνθηκε το πεδίο εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ, καλύπτοντας το σύνολο των συνταξιούχων δημόσιου- ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο τους περίπου 250.000 που αφορούσαν οι δικαστικές διεκδικήσεις, ωστόσο τα χρήματα που θα δοθούν «κουρεύτηκαν» κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Επίσης από τα 1,4 δισ. ευρώ που θα δοθούν θα πρέπει να αφαιρεθούν οι κρατήσεις. Σε «καθαρούς» όρους, το ποσό που θα μοιραστούν οι συνταξιούχοι υπολογίζεται σε περίπου 1,250 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο προκρίθηκε η διαδικασία της εφάπαξ εξόφλησης ώστε αφενός να μην πέσει βάρος στους προϋπολογισμούς επόμενων ετών (όπου δεν ξέρει κανείς εάν θα έλθουν και πάλι οι σκληροί δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και θα προτάσσονται πολιτικές μειώσεων φόρων – εισφορών), αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα να χάνουν λόγω θανάτων πολλοί δικαιούχοι τα αναδρομικά τους. «Κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει» όπως λέει και ο λαός.

Πάντως η επιλογή της κυβέρνησης, με βάση όσα αναφέρουν νομικοί, δεν κλείνει το θέμα καθώς πολλοί θα προσφύγουν για το ότι οι καταβολές περιορίζονται στις κύριες συντάξεις κι όχι επικουρικές- Δώρα. Καθώς μάλιστα περί τα 2 δισ. ευρώ αφορούσαν στην αποκατάσταση των Δώρων δεν αποκλείεται μια νέα «φάμπρικα» αγωγών έστω κι αν η κυβέρνηση νομικά ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων είναι μικρότερος των όσων αναγράφονται καθώς πολλοί παίρνουν πάνω από μια σύνταξη και ότι οι επίμαχες διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου αφορούσαν σε μειώσεις συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ

Επί της ουσίας πάντως τα αναδρομικά θα αρχίσουν να «πέφτουν στις τσέπες των συνταξιούχων και στην αγορά το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Μάλιστα τα ποσά διαφοροποιούνται ανάλογα με το Ταμείο του καθενός:

• Συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ: από 1.340 έως και 4.560 ευρώ

• Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: από 1.340 έως και 4.660 ευρώ

• Συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ: από 1.490 έως και 3.450 ευρώ

• Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ - τραπεζών: από 1.370 έως και 7.800 ευρώ

Γιώργος Αλεξάκης

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.