ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συν-εργασία: Τέλος χρόνου για την πρώτη φάση των δηλώσεων

07:57 - 04 Αυγ 2020 | Οικονομία
Συν-εργασία: Τέλος χρόνου για την πρώτη φάση των δηλώσεων
Τις προθεσμίες για τις δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, για το μηχανισμό επιδότησης εισφορών (Συν-εργασία), γνωστοποίησε προ ημερών με τροπολογία του το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με αυτήν, μέχρι σήμερα, 4 Αυγούστου, πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης/δήλωσης ένταξης εργαζομένων στον μηχανισμό Συν-Εργασία και ορθών επαναλήψεων (Α' Φάση), μηνός Ιουλίου 2020.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για τον Ιούλιο, μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις υποβολής οικονομικών στοιχείων εργαζομένων (β’ φάση) από 5 έως 24 Αυγούστου.

Για τον Ιούνιο, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων οικονομικών στοιχείων εργαζομένων (β΄ φάση) και ορθής επανάληψής τους από 5 έως 8 Αυγούστου.

Για τον Αύγουστο, δηλώσεις στοιχείων εργαζομένων (α’ φάση) και οι ορθές επαναλήψεις μπορούν να γίνουν έως 31 Αυγούστου.

Οι αλλαγές της «Συν-εργασίας»

Βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών, που προβλέπει η σχετική τροπολογία του υπ. Εργασίας, δεν είναι άλλο από την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των πλήρως απασχολούμενων μισθωτών, που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα σε ό,τι αφορούν τον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Έτσι, το κράτος θα «καλύπτει» το 100% τόσο των εργοδοτικών, όσο και των εργατικών εισφορών που αντιστοιχούν στο κομμάτι του μισθού της σύμβασης του μισθωτού, το οποίο μειώνεται προσωρινά.   

Αυτό συνεπάγεται την επιδότηση έως και του 50% του συνολικού μη μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης που εντάσσονται στη «Συν-εργασία». Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου έως και την 15η Οκτωβρίου 2020, ενώ αποκλειστικά για το διάστημα μεταξύ 15ης και 30ης Ιουνίου 2020 θα ισχύσει η επιδότηση 60% μόνο των εργοδοτικών εισφορών και όχι των εργατικών.

Το ίδιο (δηλαδή η επιδότηση 60% μόνο των εργοδοτικών εισφορών) ίσχυε προ της τροπολογίας Βρούτση για το διάστημα μεταξύ 15ης Ιουνίου και 31ης Ιουλίου, παρέχοντας όφελος κοντά στο έως 30% σε σχέση με το φορτίο των εργοδοτικών εισφορών και σχεδόν έως  20% σε σχέση με το συνολικό μη μισθολογικό κόστος (εργοδοτικές και εργατικές εισφορές).

Καλύπτεται επίσης το 100% των εργοδοτικών εισφορών όλων των επιχειρήσεων, το 50% του ετήσιου τζίρου των οποίων προήλθε στο γ΄ τρίμηνο του 2020.

Τέλος, πληττόμενες επιχειρήσεις - εργοδότες στον κλάδο του τουρισμού, των αεροπορικών, και ακτοπλοϊκών μεταφορών και χερσαίων μεταφορών επιβατών μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2020.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 01:59 - 04 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.