ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ρύθμιση χρεών: Σε τροχιά νομοθέτησης μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου

09:26 - 06 Αυγ 2020 | Οικονομία
Νέα ρύθμιση χρεών: Σε τροχιά νομοθέτησης μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα ρύθμιση αποπληρωμής χρεών όσων επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου που θα ανοίξει η Βουλή, θα έχει μπει σε τροχιά νομοθέτησης.

Ειδικότερα, φόροι, δόσεις και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 3 δισ. ευρώ που δεν πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Μάρτιο, θα μπορούν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2021 σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», οι δόσεις θα απλώνονται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος. Η ρύθμιση έχει στόχο να αποτραπεί ένα νέο κύμα οφειλών που απειλεί να πνίξει ελευθέρους επαγγελματίες, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει αναστείλει πληρωμές φόρων, όπως για παράδειγμα ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων, ύψους 3.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του σε 12 άτοκες δόσεις από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, καταβάλλοντας 250 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο θα γίνει και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν ανασταλεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στην ειδική ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων, όπως επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση και είχαν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης και δικαιούνται την ειδική αποζημίωση, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια

Σημειώνεται ότι η εξόφληση των χρεών σε 24 δόσεις θα επιβαρύνεται με χαμηλότοκο επιτόκιο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών και θα κινηθεί κοντά στο 2,5%.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:27 - 06 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.