ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΕΠΕ: Μειωμένη η αβεβαιότητα των επενδυτών για την ελληνική αγορά

13:47 - 06 Αυγ 2020 | Οικονομία
ΚΕΠΕ: Μειωμένη η αβεβαιότητα των επενδυτών για την ελληνική αγορά
Μείωση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική αγορά, δεδομένων των υγειονομικών και πολιτικοοικονομικών εξελίξεων σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου αποτυπώνει ο δείκτης «φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Ο δείκτης αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Ιούλιο του 2020 φτάνοντας το 26,46% στις 31/7/2020 από 33,80% στις 30/6/2020 (Βλ. Διάγραμμα 2). Ο δείκτης κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 33,24%. Παράλληλα, μειώθηκε και η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη τον Ιούλιο του 2020 στο 27,96% από 32,03% τον Ιούνιο του 2020.

Παράλληλα, ο ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης (ΣΔΠ) που παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε κατακόρυφη πτώση τον Απρίλιο του 2020, μετά την πρώτη ένδειξη επιδείνωσης της προηγούμενης περιόδου αναφοράς.

Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, η εν λόγω κάμψη αποτελεί τη δεύτερη ευρύτερη υποχώρηση του ΣΔΠ μεταξύ δύο περιόδων, μετά την πτώση που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2015. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το βάθος του σοκ που υπέστη η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Όπως αναμενόταν, μέσω της ενσωμάτωσης των μηνιαίων στοιχείων για τον Απρίλιο, η πορεία του ΣΔΠ αποτυπώνει πλέον ξεκάθαρα τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και της αναστολής της πλειονότητας των δραστηριοτήτων στη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στοιχεία του Μαΐου, κατά τον οποίο ξεκίνησε η σταδιακή άρση των περιορισμών, θα σηματοδοτήσει εάν ενισχύονται ή αποδυναμώνονται οι ενδείξεις για μελλοντική περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.