ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το βλέμμα στις αγορές για νέες εκδόσεις ομολόγων

20:13 - 09 Αυγ 2020 | Οικονομία
Με το βλέμμα στις αγορές για νέες εκδόσεις ομολόγων
Τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων του περίφημου «μαξιλαριού» σε υψηλά επίπεδα έχει στόχο το οικονομικό επιτελείο καθώς είναι άδηλη η πορεία της πανδημίας και συνακόλουθα της οικονομικής πορείας.

«Το μαξιλάρι χτίστηκε με δανεικά σε μεγάλο μέρος και σήμερα διατηρούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα και είμαστε στις αγορές. Πρέπει να ακολουθήσουμε έναν σώφρονα δρόμο για την περίπτωση που τα χρειαστούμε στην πορεία. Οταν ρίχνεις πολλά χρήματα, πολύ γρήγορα, τα ρίχνεις στα τυφλά, επισήμανε ανέφερε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι  «όταν κρατάς πυρομαχικά βλέπεις πού υπάρχουν οι πραγματικές ανάγκες.»

Σημειώνεται ότι ο κ. Σκυλακάκης πριν λίγες μέρες, την Τετάρτη 5/8 μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Αντ1 τόνισε ότι στο «μαξιλάρι» είναι 32 δισεκ ενώ στόχος είναι με στοχευμένες εξόδους στις αγορές να τροφοδοτείται το κρατικό ταμείο για τη στήριξη της οικονομίας. Άλλωστε η ροη των κοινοτικών πόρων είναι με χαμηλό ρυθμό κάτι που σημαίνει ότι η ενίσχυση της οικονομίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εθνικούς πόρους.

Τούτων δοθέντων το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο εκδίδοντας ένα νέο ομόλογο πιθανότατα 5ετούς διάρκειας. Βέβαια δε λείπουν οι σκέψεις για για re-opening προηγούμενης έκδοσης ώστε να «κρατηθεί» και η σχέση με την επενδυτική κοινότητα. Παράλληλα μέσα από τιε εξόδους στις αγορές γίνεται προσπάθεια να καθυστερήσει όσο γίνεται η καταφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (ΕSΜ).

Πάντως το κλίμα παρά τις υγειονομικές εξελίξεις είναι σχετικά θετικό στις αγορές, σε αντιδιαστολή βέβαια με το χρηματιστήριο (κάτι που δημιουργεί μια ανησυχία. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έβγαλε την περασμένη εβδομάδα έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο, ενώ το 5ετές κινείται στη ζώνη του 0,22% και το 10ετές στο 1,03%. 

Επισημαίνεται, παράλληλα,  ότι 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης περιμένει η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης.

Στο μεταξύ νέα έξοδο στις αγορές αναμένεται να πραγματοποιήσει τον Αύγουστο η Ιταλία, εκμεταλλευόμενη το «ράλι» των ιταλικών ομολόγων.

Σύμφωνα, με το Bloomberg το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ανακοινώσει μεχρι τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες της έκδοσης που θα γίνει την Πέμπτη, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρόκειται για εκδόσεις 3ετίας, 7ετίας και 15ετίας με στόχο να αντληθούν έως και 8 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.