ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστότητα στην αγορά €1,5 δισ. από τη μείωση προκαταβολής φόρου

08:35 - 11 Αυγ 2020 | Οικονομία
Ρευστότητα στην αγορά €1,5 δισ. από τη μείωση προκαταβολής φόρου
Ρευστότητα που φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει σε επιχειρήσεις το μέτρο της μείωσης ή και απάλειψης για φέτος της καταβολής προκαταβολής φόρου. Με βάση δε, εκτιμήσεις, πάνω από το 80% της αγοράς βγαίνει ωφελημένο. Κι αυτό αφορά πάνω από 300.000 επιχειρήσεις.

Χτες, η ΑΑΔΕ απέστειλε μηνύματα στις επιχειρήσεις, που δικαιούνται μείωσης προκαταβολής φόρου, μέσω Taxisnet αφού είχε επεξεργαστεί τα στοιχεία ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή μηδενίζεται σε κάθε περίπτωση για επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, που:

α) είναι υποκείμενοι σε ΦΠΑ, ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που ανήκει στον τριτογενή τομέα και το τρίτο τρίμηνο του 2019 αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών ΦΠΑ του ίδιου έτους (πρόκειται για τις εποχικές επιχειρήσεις)

β) εντάσσεται στους κλάδους των αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Αφού οι δικαιούχοι λάβουν το εξατομικευμένο μήνυμα πληροφόρησης στη θυρίδα τους στο myTaxisnet θα πρέπει, εφόσον έχουν καταθέσει τη δήλωσή τους, να επανυποβάλουν, με ένα «κλικ» τη δήλωσή τους με τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Στη συνέχεια θα επανυπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής και θα καταγραφεί στο προφίλ του φορλογούμενου. Εάν ο δικαιούχος έχει ήδη εξοφλήσει το σύνολο του φόρου, θα περιμένει το σχετικό συμψηφισμό του δικαιούμενου ποσού με άλλες οφειλές του φορολογούμενου. Εάν έχει καθυστερήσει και δεν έχει κάνει τη δήλωσή του, τότε θα λάβει την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται  σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου υπολογίζεται ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν, ως εξής:

 ■ Για μείωση τζίρου 5%-15%, μείωση προκαταβολής φόρου 30%.

■ Για μείωση τζίρου 15,1%-25%, μείωση προκαταβολής 50%.

■ Για μείωση τζίρου 25,1%-35%, μείωση προκαταβολής 70%.

■ Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, μείωση 100%, δηλαδή η προκαταβολή μηδενίζεται.

Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση θα είναι «οριζόντια» 50% για όλους. Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Όσες επιχειρήσεις είχαν τον ίδιο ή παραπάνω τζίρο με πέρυσι θα πληρώσουν στο ακέραιο την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος για το 2021.

Σε περίπτωση, πάντως, που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, επωφεληθεί της μειωμένης προκαταβολής χωρίς να τη δικαιούται θα βρεθεί αντιμέτωπο με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της μειωμένης προκαταβολής.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:37 - 11 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.