ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται φουσκωμένος λογαριασμός στο κρατικό ταμείο

10:33 - 12 Αυγ 2020 | Οικονομία
Έρχεται φουσκωμένος λογαριασμός στο κρατικό ταμείο
Ολοένα και περισσότερο βαραίνει τον προϋπολογισμό ο λογαριασμός για τη στήριξη εργαζομένων που βρίσκονται σε κλάδους που πλήττονται από την οικονομική κρίση που φέρνει η πανδημία.

Με δεδομένο ότι όπως φαίνεται θα παραμείνει ενεργό το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας, λόγω των χαμηλών πτήσεων που καταγράφει ο τουρισμός και μετά το Σεπτέμβριο, οι ανάγκες του κρατικού κουμπαρά διαμορφώνονται σε υψηλό επίπεδο και άρα η προσφυγή σε νέα έκδοση χρέους αναπόδραστη.

Είναι ενδεικτικό ότι με τις αναστολές, πέρα από τις καταβολές των 534 ευρώ, οι εισφορές για τον ΕΦΚΑ επιφέρουν επιπλέον επιβάρυνση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Επίσης όπως εκτιμάται, για κάθε μήνα που παρατείνεται η διαδικασία της αναστολής συμβάσεων, το κόστος αυξάνεται κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ μόνο από τις εισφορές που πληρώνει το κράτος.

Σημειώνεται ότι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και όσες προβλέπεται από τα σχετικά νομοθετήματα ότι πλήττονται μπορούν και για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο να αξιοποιήσουν το μέτρο της αναστολής συμβάσεων.

Επιπλέον πρόκληση για τον κρατικό κουμπαρά αποτελεί και η καταβολή του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων για όσους είναι σε αναστολή την ώρα βέβαια που υπάρχουν αναφορές ότι τα χρήματα για το Δώρο Πάσχα έχουν καθυστερήσει να καταβληθούν σε επιχειρήσεις, οι οποίες εν τω μεταξύ έχουν ήδη πληρώσει από το ταμείο τους τα σχετικά ποσά.

Ήδη πάντως το κόστος από την ύφεση στα έσοδα του προϋπολογισμού έχει ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ οι προοπτικές για τις εισπράξεις του Ιουλίου λόγω πτώσης του τουρισμού δεν είναι ευοίωνες. Κι αυτό την ώρα που το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης φτάνει τα 6,8 δισ. ευρώ.

Πάντως ήδη το σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές έχει μπει μπρος για να κρατηθεί ψηλά στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο για έκδοση μακροχρόνιου ομολόγου δεν είναι πιθανή μια και ενδεχομένως να πιέσει την καμπύλη του ελληνικού χρέους λόγω υψηλού δείκτη αβεβαιότητας και γι' αυτό εξετάζουν είτε ένα 5ετές είτε ένα για re-opening κάποιας προηγούμενης έκδοσης, ώστε να κρατηθεί "ζεστή" και η σχέση με τις αγορές. Ανάλογα με τη συγκυρία και πιθανόν στις αρχές Σεπτέμβρη και πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων στις 4 Σεπτεμβρίου για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, που θα δείχνουν διψήφια ύφεση, αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Πέρα από τις εκδόσεις χρέους, το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει και στα 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης ώστε να ενισχύσουν ταμειακά την προσπάθεια για στήριξη της αγοράς και των νοικοκυριών σε μια συγκυρία που η πανδημία και πάλι απειλεί.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.