ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήσεις έως 280 ευρώ στις προσωρινές συντάξεις

15:27 - 19 Αυγ 2020 | Οικονομία
Αυξήσεις έως 280 ευρώ στις προσωρινές συντάξεις
Σημαντικές αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και τα 280 ευρώ τον μήνα, καθώς και αναδρομικά πολλών μηνών, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που εδώ και μήνες -ή ακόμα και χρόνια- βρίσκονται σε αναμονή της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησής τους.

Σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, για όσο διάστημα καθυστερεί η έκδοση της οριστικής σύνταξης, θα λάβουν αύξηση στη προσωρινή. Το μέτρο αφορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, ήτοι την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η οριστική τους σύνταξη. Βάσει του σχεδιασμού στο υπουργείο Εργασίας, οι πρώτες αυξήσεις θα δοθούν εντός του Φθινοπώρου, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Αναλυτικά, για τους μισθωτούς, το ποσό της προσωρινής σύνταξης υπολογίζεται ως το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και πρώην αγρότες (ΟΓΑ) θα καταβληθεί το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Μάλιστα, οι αυξήσεις των "τυχερών" άτυχων εν αναμονή συνταξιούχων θα είναι αναδρομικές στις ήδη χορηγηθείσες προσωρινές συντάξεις, οι οποίες κατατέθηκαν με χειρόγραφο τρόπο προκειμένου να μην υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ύψος των προσωρινών συντάξεων αυτών που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.