ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΑΝ: Αξιοποιούνται επιστροφές πόρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του JEREMIE

11:28 - 20 Αυγ 2020 | Οικονομία
ΥΠΑΝ: Αξιοποιούνται επιστροφές πόρων από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του JEREMIE
Τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου JEREMIE, η οποία προβλέπει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την αξιοποίηση πόρων που επιστρέφουν από το εν λόγω πρόγραμμα, υπέγραψαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF).

Οι επιστροφές του JEREMIE έγκεινται σε χρηματοδοτήσεις που επιστρέφουν στο Ταμείο είτε μέσω της αποπληρωμής των δανείων είτε μέσω της επιτυχούς αποεπένδυσης επιχειρήσεων που στηρίχτηκαν από αυτό.

Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου (Fund-of-Funds) JEREMIE ξεκίνησε να υλοποιείται στην Ελλάδα το 2010 και αποτέλεσε την πρώτη δράση μέσω της οποίας πόροι από τo ΕΣΠΑ 2007-2013 διατέθηκαν σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ίδια κεφάλαια ή δάνεια. Κατά την επενδυτική του περίοδο, που έληξε το 2016, διοχέτευσε δάνεια επιμερισμού κινδύνου μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και χρηματοδότηση συμμετοχικού κεφαλαίου (equity financing) μέσω επιλεχθέντων Ταμείων Συμμετοχών (fund managers).

«Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων είναι ότι η πλειονότητα των πόρων που διατίθενται επιστρέφουν στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας», δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται σχετικές επιστροφές, δημιουργώντας στην ουσία έναν κύκλο επαναχρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας απαλλαγμένο από χρονικές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».

Από την πλευρά του, ο CEO του EIF, Alain Godard, δήλωσε ότι «η διασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης στη χρηματοδότηση για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις βρίσκεται στον πυρήνα της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Η σημερινή αναγνώριση από την Ελληνική Κυβέρνηση της συνέχισης της συνεργασίας μας αποτελεί ένα βασικό βήμα προόδου για την επίτευξη αυτού του σκοπού».

Η πρώτη δράση που θα υλοποιηθεί, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, είναι ένα Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels’ co-investment fund), μέσω του οποίου θα υποστηριχθούν ιδέες και έργα σε εξαιρετικά πρώιμη φάση προκειμένου αυτά να ωριμάσουν σε επιχειρηματικά πλάνα που θα προσελκύσουν στη συνέχεια το ενδιαφέρον λοιπών θεσμικών επενδυτών. Η σχετική πρόσκληση αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η συγκεκριμένη δράση θα υλοποιηθεί συμπληρωματικά προς τις άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως το EquiFund και οι σχετικές δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρ. ΤΑΝΕΟ), με σκοπό να ενισχύσει και να υποστηρίξει τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης και διαμόρφωσης βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων και να συνδράμει έτσι στη μακροημέρευση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που ήδη αναπτύσσεται στη χώρα μας. 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.