ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

08:10 - 24 Αυγ 2020 | Οικονομία
Τι θα προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας
Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην εξής λύση, όσον αφορά το μέλλον της κύριας κατοικίας του φυσικού προσώπου, που θα κηρύξει πτώχευση: θα παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου σε έναν ιδιωτικό φορέα και όχι δημόσιο φορέα, όπως είχε αρχικά προταθεί από το οικονομικό επιτελείο και στη συνέχεια ο φορέας αυτός θα ενοικιάζει το ακίνητο στον πτωχευμένο πρώην ιδιοκτήτη για διάστημα 12 ετών.

Μέσα στην πρώτη τριετία από τη συγκεκριμένη διευθέτηση, ο πτωχευμένος δανειολήπτης θα επιλέγει αν θα μετατρέψει τη σύμβαση μίσθωσης σε σύμβαση «μίσθωσης και επαναγοράς». Έτσι, καταβάλλοντας τα ενοίκια για μακρά χρονική περίοδο που θα φτάνει και τα 20 χρόνια, θα μπορεί ακόμη και να ανακτήσει την ιδιοκτησία της περιουσίας του. Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς επί του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν και πάλι εντατικά από την εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές κυβέρνησης-θεσμών κατά το προηγούμενο διάστημα, έχει επιτευχθεί συμφωνία και ανοιχτό παραμένει ουσιαστικά ένα θέμα. Πρόκειται για την κρατική επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας, που θα χορηγείται στους οφειλέτες πριν την πτώχευση, κατά την εξωδικαστική διευθέτηση των οφειλών τους με όλους τους πιστωτές.

Ωστόσο, οι θεσμοί εμφανίζονται διστακτικοί στην έγκριση της επιδότησης, βλέποντας πίσω από αυτήν συνέχεια του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο έληξε ουσιαστικά με την εκπνοή της ισχύος του νόμου 4605/2019 στις 31 Ιουλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:04 - 24 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.