ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτωχευτικό δίκαιο: Βάζει τέλος στις επιχειρήσεις «ζόμπι»

08:21 - 25 Αυγ 2020 | Οικονομία
Πτωχευτικό δίκαιο: Βάζει τέλος στις επιχειρήσεις «ζόμπι»
Έπειτα από πολλά χρόνια διαβουλεύσεων, η σημερινή κυβέρνηση, με το νέο πτωχευτικό δίκαιο, θέτει τέλος στις επιχειρήσεις «ζόμπι», οι οποίες απομυζούν φρέσκο χρήμα από την οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, εταιρείες που βρίσκονται σε στάση πληρωμών προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, για διάστημα άνω των 6 μηνών και οι οφειλές τους υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ, πρέπει να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα

«Τα βασικά χαρακτηριστικά θα είναι η δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Θα είναι η επιδίωξη της πολιτείας να βγάζει στην άκρη, στη σέντρα, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που επι χρόνια αξιοποιούσαν τις προβλέψεις της πολιτείας και τρίτον ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά» έχει σημειώσει ο υπουργός.

Όπως έγραψε χθες το Reporter, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην εξής λύση, όσον αφορά το μέλλον της κύριας κατοικίας του φυσικού προσώπου, που θα κηρύξει πτώχευση: θα παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου σε έναν ιδιωτικό φορέα και όχι δημόσιο φορέα, όπως είχε αρχικά προταθεί από το οικονομικό επιτελείο και στη συνέχεια ο φορέας αυτός θα ενοικιάζει το ακίνητο στον πτωχευμένο πρώην ιδιοκτήτη για διάστημα 12 ετών.

Μέσα στην πρώτη τριετία από τη συγκεκριμένη διευθέτηση, ο πτωχευμένος δανειολήπτης θα επιλέγει αν θα μετατρέψει τη σύμβαση μίσθωσης σε σύμβαση «μίσθωσης και επαναγοράς». Έτσι, καταβάλλοντας τα ενοίκια για μακρά χρονική περίοδο που θα φτάνει και τα 20 χρόνια, θα μπορεί ακόμη και να ανακτήσει την ιδιοκτησία της περιουσίας του. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:33 - 25 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.