ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου επιβίωσης για επιχειρήσεις και ενσήμων για τους εποχικούς

11:23 - 26 Αυγ 2020 | Οικονομία
Αγώνας δρόμου επιβίωσης για επιχειρήσεις και ενσήμων για τους εποχικούς
Εν αναμονή των μέτρων για τα ενοίκια, την επιστρεπτέα προκαταβολή III και τις νέες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών βρίσκεται η αγορά.

Ειδικά σε περιοχές, όπως η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής, ή οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω, όπου ισχύουν περιορισμοί στα ωράρια των καταστημάτων υγιεινομικου ενδιαφέροντος ή έχει επιβληθεί η καθολική χρήση μάσκας, οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου, εστίασης και όσοι συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό, αναμένουν ως «μάννα» εξ ουρανού το τρίπτυχο αυτών των παρεμβάσεων.

Όπως αναφέρουν στο Reporter.gr επαγγελματίες στα Χανιά όπου εδώ και δυο μέρες ισχύουν μέτρα περιορισμού συνδαιτυμόνων στη εστίαση, αλλά και καθολικής χρήση μάσκας με παράλληλους περιορισμούς στις συναθροίσεις, καταγράφεται σε πολλές περιπτώσεις «πάγωμα» στην αγορά, ειδικά σε καταστηματα υγιεινομικού ενδοαφέροντος, ενώ και ο τουρισμός φαίνεται να βαίνει σε πρόωρο τέλος για φέτος. Κάτι που όμως δημιουργεί αλυσίδα επιπτώσεων σε όλη την αγορά κοπής του μεγέθους εξάρτησης κι άλλων κλάδων με την οικονομία της φιλοξενίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εστίαση η πτώση του τζίρου ήταν στο 42,2% τον Ιούνιο και 59% συνολικά στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, οι νέοι περιορισμοί στα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του τζίρου κατά 20%, ενώ όσον αφορά στα bar και λοιπά νυχτερινά κέντρα, το μειωμένο ωράριο ισοδυναμεί με νέο lockdown. 

Με βάση τις εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας από έναν συνολικό ετήσιο τζίρο της τάξης των 5 δισ ευρώ στην εστίαση, υπολογίζεται ότι φέτος θα λείψουν 2,5- 3 δισ ευρώ. Κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στα κρατικά ταμεία. 

Τα «απόνερα» από τους περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας και τος συναθροίσεις ήδη φέρνουν περιορισμούς στο προσωπικό. Ειδικά σε τουριστικές περιοχές τα εποχικά εστιατόρια αλλά και τα ξενοδοχεία, οποία λειτουργούν, αναμένεται να οδηγήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης.  Παράλληλα όσοι εργάζονται δειπνούν μάχη για να συγκεντρώσουν τα αναγκαία ένσημα για μα μπουν στο Ταμείο ανεργίας το χειμώνα εν αναμονή και των αποφάσεων της κυβέρνησης για τους εποχικούς. 

Επί συνόλου, πάντως, περίπου 330 χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου εστίασης , υπολογίζεται ότι ήδη σε 100 χιλιάδες έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις. Ουσιαστικά με επιδόματα 534 ευρώ καλούνται να ζήσουν ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι.

Υπολογίζεται, δε, ότι περίπου 170 χιλιάδες εργαζόμενοι στην εστίαση και στα καταλύματα θα μείνουν εκτός εργασίας. 

«Πρόκειται για καταστροφή» λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Καββαθάς, ο οποίος αναμένει συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης κι Εργασίας, για την επικαιροποίηση και προσαρμογή των μέτρων στήριξης, στα νέα δεδομένα. 

Ήδη, το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας έχει παραταθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένονται στις 12/9 από τον Πρωθυπουργό νέες ανακοινώσεις. Επιπλέον, ως το τέλος του μήνα αναμένονται οι λεπτομέρειες για την γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσω της οποίας θα διοχετευθούν 1,2 δισ ευρώ κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι φορείς του κλάδου ζητάνε, πάντως, πιο τολμηρά μέτρα, ειδικά όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις τρέχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές τους υποχρεώσεις. 

 

Γιώργος Αλεξάκης 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.