ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 4 Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ β' τριμήνου-Πιθανή πτώση 15%

13:07 - 30 Αυγ 2020 | Οικονομία
Στις 4 Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ β' τριμήνου-Πιθανή πτώση 15%
Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου δίνονται στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και οι προβλέψεις κάθε αλλό παρά αισιόδοξες είναι, καθώς οι ζημιές στην ελληνική οικονομία από το πρώτο κύμα της παγκόσμιας πανδημίας αρχίζουν να φαίνονται στους αριθμούς.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ύφεση αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, που μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το 12% με 15%, ενώ στα τέλη Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είχε προβλέψει  ύφεση για το β' τρίμηνο στο 15%.

Σημειώνεται πως το αντίστοιχο ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2019 είχε διαμορφωθεί στα €49,34 δισ., οπότε μια μείωση 15% μπορεί να το ρίξει στο επίπεδο των €41 δισ.

Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο 2020 υποχώρησε κατά 0,9% σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, ήτοι είχαμε ύφεση χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει σημαντική επίδραση από τον ιό σε δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Η συγκεκριμένη επίδοση μάλιστα είχε εκτιμηθεί από τους διεθνείς αναλυτές ως μια από τις καλύτερες καθώς η πτώση ήταν αρκετά μικρότερη από το 3,8% που κατέγραψε συνολικά η ευρωζώνη. Αξίζει να αναφερθεί πως σε χώρες όπως η Γαλλία,η Ιταλία και η Ισπανία το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε άνω του 5% ενώ στη Γερμανία η πτώση ανήλθε σε 2,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο είναι το σημαντικότερο από άποψη συνεισφοράς στο εθνικό εισόδημα, κατά βάση λόγω του τουρισμού, με το δεύτερο τρίμηνο να έπεται.

etisies metaboles tou aep

Διψήφια ποσοστά και στην Ευρώπη

Πτώση 12,1% σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β' τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 15% και το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 14,1%.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:50 - 30 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.