ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξανά στις αγορές με επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

09:05 - 02 Σεπ 2020 | Οικονομία
Ξανά στις αγορές με επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου
Ήδη, από χτες μιλώντας στον Αντ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε προαναγγείλει ουσιαστικά την επανεμφάνιση της Ελλάδας στις αγορές.

Έτσι, σήμερα, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το re-opening του 10ετούς ομολόγου που εξέδωσε πριν 3 μήνες η Αθήνα και λήγει τον Ιούνιο του 2030. Στόχος είναι να εισρεύσουν στα ταμεία περίπου 2 δισεκ. ευρώ. Ο οργανισμός διαχείρισης δημόσιου χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε χθες εντολή σε έξι διεθνείς τράπεζεςBarclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale– να «τρέξουν» τις διαδικασίες του re-opening του 10ετούς τίτλου, ο οποίος είχε εκδοθεί πριν από περίπου τρεις μήνες με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%. Σημειώνεται πως οι ανάδοχοι δεν είναι ίδιοι με αυτούς του Ιουνίου, όπου ήταν οι Goldman Sachs, BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, HSBC και JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα επιτόκιο χαμηλότερο από το 1,50% κρίνεται ικανοποητικό. Είναι αυτό με το οποίο δανείστηκε η Ελληνική Δημοκρατία τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι χτες το 10ετές είχε απόδοση 1,15% δηλαδή 20% πιο κάτω από εκείνο του Ιουνίου.

Η Ελλάδα με την κίνησή της αυτή θέλει να συντηρήσει τις σχέση της με τις αγορές ενώ προλαβαίνει το «μποτιλιάρισμα» εκδόσεων από Ιταλία και Ισπανία, που όπως φαίνεται,  ετοιμάζονται να βγουν να δανειστούν θηριώδη ποσά πολλών δεκάδων δισ. ευρώ

Επιπλέον η Αθήνα ήθελε να βγει νωρίς στις αγορές, για να προλάβει να αποφύγει το ρίσκο  που συνεπάγεται η στρατιωτική ένταση με την Τουρκία, αλλά και η ανακοίνωση στοιχείων για την «ζημιά» του β΄ τριμήνου από τον ΕΛΣΤΑΤ (την Πέμπτη 3 του μηνός θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας).

Με το ποσό που αναμένεται να αντληθεί  διαμορφώνεται ένα ταμειακό απόθεμα 36 δισ. ευρώ συνολικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Όπως ανέφερε χτες στον Αντ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 34,7 δισ. ευρώ (έναντι 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της κρίσης). Παρά τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης (έχουν δαπανηθεί περίπου 14 δισ. ευρώ), έχουν εισρεύσει κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές (συνολικά 7,5 δισ. ευρώ), τα έντοκα γραμμάτια (περίπου 13 δισ. ευρώ), το ΕΣΠΑ, τη δόση του ESM καθώς και από τα SMPs και ΑΝFAs. Προς το παρόν έχει υπολογιστεί πως θα χρειαστούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου έως το τέλος του έτους, τα οποία και αναμένεται να καλυφθούν από εκδόσεις κρατικών τίτλων καθώς και από τους πόρους της Ε.Ε. Σκοπός είναι τα ταμειακά διαθέσιμα να διατηρηθούν κοντά στα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.