ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομόλογο: Ενίσχυση του «μαξιλαριού» για τις νέες ανάγκες του προϋπολογισμού

07:18 - 03 Σεπ 2020 | Οικονομία
Ομόλογο: Ενίσχυση του «μαξιλαριού» για τις νέες ανάγκες του προϋπολογισμού
Η μεγάλη προσφορά, η διαμόρφωση σε ιστορικά χαμηλά του επιτοκίου δανεισμού, αλλά και η συμμετοχή πολλών ποιοτικών χαρτοφυλακίων, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της χτεσινής εξόδου της χώρας στις αγορές.

«Σήμερα, η Ελλάδα κατέγραψε άλλη μία σημαντική επιτυχία στον στίβο των αγορών. Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%.

«Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές. Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Όλα τα παραπάνω συνιστούν ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

Και επικροτούν την ολιστική στρατηγική που χαράσσει για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, ώστε η χώρα να επιτύχει ισχυρή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, αλλά είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά», κατέληξε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 300 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον με αθροιστικές προσφορές, που έφτασαν τα 18 δισεκ. ευρώ. Αναλυτικά με βάση τα τελικά στοιχεία της επανέκδοσης (re-opening), η απόδοση ομολόγου έφτασε μόλις στο 1,187%, όταν το ίδιο ομόλογο (10ετές λήξεως 6/2020) πριν 3 μήνες είχε απόδοση 1,568%. Δηλαδή έπεσε κάτω από 1,2% και κόστισε σχεδόν 25% φθηνότερα εν συγκρίσει με την αρχική έκδοση του Ιουνίου.

Υπήρξε, επίσης, έκδοση κατά 25%, αφού αντλήθηκαν 2,5 δισ. αντί 2 δισ. που ζητούσε η Αθήνα, με υπερκάλυψη της έκδοσης πάνω από 7 φορές. Σε σχέση με το χάρτη των επενδυτών το 7% ήταν από την Ελλάδα από το Ην. Βασίλειο το 31%, από τη Γαλλία το 13%, την Ιταλία το 10%, τη  Γερμανία-Αυστρία 9% και τις Ηνωμένες Πολιτείες το 8%. Ένας στους 10 αγοραστές ήταν από Σκανδιναβικές χώρες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι «real money investors» ήταν οι 11 στους 12 (ή το 92%). Πρόκειται για διαχειριστές διαθεσίμων, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τον Ιανουάριο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση 15ετούς ομολόγου, τον Απρίλιο 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου και 3 δισ. ευρώ από το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιούνιο, το οποίο επανεξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών αυξάνοντας στα 5,5 δισ. ευρώ το μέγεθος της έκδοσης. Συνολικά για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εκδόσεις ύψους έως και 14 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί προ κορονοϊού ήταν για 4-8 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η χώρα έχει δανειστεί 10 δισ. ευρώ μόνο από ομόλογα, πέραν των άλλων αγορών που έχουν γίνει από έντοκα γραμμάτια.

Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε χθες το ελληνικό Δημόσιο από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου θα μπουν στον κουμπαρά των 34-35 δισ. ευρώ για τη στήριξη των αναγκών που έχει η οικονομία ένεκα μέτρων για την πανδημία, των αναδρομικών των συνταξιούχων αλλά και των νέων εξοπλισμών. Πάντως το ομόλογο θα καταλήξει μαζί με τους άλλους τίτλους των οικονομιών του Νότου στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού, γι’ αυτό άλλωστε και η ζήτηση για τον ελληνικό τίτλο με ημερομηνία λήξης στις 18 Ιουνίου του 2030 ήταν πολύ ισχυρή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.