ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Μέτρα 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους

12:52 - 07 Σεπ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Μέτρα 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους
Περίγραμμα των παρεμβάσεων για την θωράκιση της οικονομίας το επόμενο διάστημα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Real.Fm.

«Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα η σημερινή κυβέρνηση έχει δημιουργήσει 15 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποθέματα 38 δισ. ευρώ. Αν δεν είχαμε ξοδέψει στο μεσοδιάστημα για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία θα είχαμε το άθροισμα δηλ. 52 δισ. ευρώ». Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «γύρω στα 10 δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά τους επόμενους μήνες».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, στα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνονται κάποια έκτακτα και κάποια μόνιμου χαρακτήρα. Στα μόνιμα μέτρα μέλημα είναι να διατηρούν τις εύθραυστες δημοσιονομικές ισορροπίες με έμφαση στο μη μισθολογικό κόστος.

Σε σχέση με τα έκτακτα προβλέπονται παρατάσεις επιδομάτων, επεκτάσεις αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων, νέα επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδοτήσεις για τραπεζικά δάνεια. Επίσης αναμένεται να πέσει στην οικονομία και ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων. Συνολικά το πακέτο παρεμβάσεων αναμένεται να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «όσο περισσότερο διαρκέσει η υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επίτευξη των στόχων της προηγούμενης περιόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα συγκλίνουν στο βασικό σενάριο ότι το rebound της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρό και αυτό αποδεικνύεται ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2020 με την αντίστροφη έννοια ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δεν έχει την ένταση άλλων χωρών. Το πρώτο εξάμηνο η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, η Ευρωζώνη 9,1%, η Πορτογαλία 9,3%, η Ιταλία 11,7%, η Γαλλία 12,3% και η Ισπανία 13,1%. Το συμπέρασμα είναι ότι είχε δυναμική η ελληνική οικονομία το προηγούμενο εξάμηνο, αυτή η δυναμική είχε αποκτήσει κάποια θεμέλια που κράτησαν την ελληνική οικονομία και σε αυτό πρέπει να προσθέσετε το χρονικό διάστημα του lockdown και το ότι πήραμε έγκαιρα μέτρα και στο επίπεδο της οικονομίας».

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ύφεσης προβλέπει:

- Την ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο κ. Σταίκούρας μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα είναι διευρυμένη προκειμένου να καλύψει και τις τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αφορά και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, για να καλύψει και επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, και οι οποίες είχαν μεγάλες απώλειες τζίρου. Θα υπολογίζεται εξαρχής από τον Μάρτιο μέχρι και τον Αύγουστο.

Την καταβολή των αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ στους δικαιούχους συνταξιούχους Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι δαπάνες θα εγγραφούν στον φετινό προϋπολογισμό και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί τα σχετικά ποσά.

- Την καταβολή επιδοτήσεων σε δανειολήπτες μέσω του προγράμματος «Γέφυρα. Αυτές θα δοθούν μέχρι το τέλος του έτους. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου

- Σε αυτά προστίθενται 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 100% για τις επιχειρήσεις

- Την επέκταση υφιστάμενων μέτρων (π.χ. «Συν-Εργασία» και αναστολές) αλλά και νέα μέτρα όπως η επιδοτούμενη κατάρτιση κυρίως των εποχικών υπαλλήλων και παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

- Την παροχή έκπτωσης φόρου σε ιδιοκτήτες  ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων.

- Τη θεσμοθέτηση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη των αναστολών για υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

- Την παροχή εγγύησης σε τραπεζικά δάνεια μέσω της δεύτερης φάσης του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας  Το πρόγραμμα θα προβλέπει  τη χορήγηση επιπλέον ποσού 1,5 δισ. ευρώ ως κρατική εγγύηση που, με μόχλευση, θα μπορέσει να δημιουργήσει νέα ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Την επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 500 εκατ.  ευρω για να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί.

Τέλος αναμένεται ενίσχυση της άμυνας με νέα κονδύλια.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 07 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.