ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εστίαση- Μειώθηκε η φοροδιαφυγή

09:29 - 08 Σεπ 2020 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εστίαση- Μειώθηκε η φοροδιαφυγή
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο καταγράφεται στο οικονομικό επιτελείο. Είναι ενδεικτική η αναφορά το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «από τις 6» στην ΕΡΤ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

«Τον Αύγουστο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν υψηλότερες από πέρυσι. Έχει μειωθεί η φοροδιαφυγή» τόνισε σημειώνοντας ότι το υπ. Οικονομιών επεξεργάζεται σειρά στοιχείων από την κίνηση στην αγορά για να διαμορφώσει το πακέτο στήριξης όσων πλήττονται. «Υπάρχουν διάφορα δεδομένα που επεξεργαζόμαστε. Π.χ. σε κάποια νησιά υπήρξε καθίζηση, όμως αλλού, σε προορισμούς οδικά προσβάσιμους, τα πράγματα πήγαν καλά.  Μαγαζιά στο κέντρο πήγαν χειρότερα από μαγαζιά σε γειτονιές» τόνισε αναφέροντας ότι « η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ύφεση από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια αρνητική εικόνα αλλά την είχαμε προβλέψει και την έχουμε περιορίσει. Η μείωση του ΑΕΠ είναι όμως μικρότερη από το μέσο όρο της ΕΕ και από τις άλλες χώρες του Νότου».

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διαχειριστεί τη συγκυρία θα πρέπει «να ισορροπήσει σε τρεις προτεραιότητες. Πρώτη, οι μειώσεις φόρων, δεύτερη, το πώς θα στηρίξουμε κοινωνία και τρίτο, το πώς θα ενισχύσουμε αποτρεπτική δύναμη Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουν γίνει συζητήσεις και έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τους τρεις πυλώνες. Το πότε θα γίνει η εκταμίευση θα αποφασιστεί από τον Πρωθυπουργό. Είμαστε, όμως, έτοιμοι και το 2020 θα ενισχύσουμε και τους τρεις πυλώνες» ανέφερε σημειώνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την πανδημία.

«Η χώρα έχει καταφέρει κυρίως μέσα από τις εξόδους στις αγορές να έχει ταμειακά διαθέσιμα όπως πριν την έξαρση της πανδημίας, δηλαδή 38 δισεκ. Μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει σηκώσει από τις αγορές 14 δισεκ. Μαζί με τα ANFAs - SMPs φτάνουν τα 15 δισεκ. τα συνολικά χρήματα που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη θητεία της.  Δηλαδή περίπου 15 δισεκ. προήλθαν από δράσεις της σημερινής κυβέρνησης» σημείωσε και προσέθεσε: «Η έξοδος στις αγορές γίνεται με κόστος δανεισμού με πολύ χαμηλό επιτόκιο και άρα γίνεται επ’  ωφελεία της κοινωνίας. Αυτά τα δημιουργήσαμε κι εμείς. Επίσης αναμένονται σημαντικοί πόροι από την ΕΕ. Έχουν ξεκινήσει από ΕΕ οι εισροές, αυτό το μήνα. Έρχονται  2,7 δισεκ. Και το 2021 θα έλθουν τα πρώτα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης».

Σε σχέση με τις ανακοινώσεις για το νέο πακέτο μέτρων ο κ. Σταϊκούρας παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό και την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο τονίζοντας ωστόσο ότι θα κινούνται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.

«Στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσουμε ένα ρεαλιστικό καλάθι που θα αποτυπώνει ην πραγματικότητα και θα έχει ουσιαστικές προβλέψεις για την ενίσχυση της κοινωνίας το επόμενο διάστημα. 

Υπάρχει ένα πακέτο μέτρων που παίρνουμε, όπως π.χ. παράταση σε αναστολές, στη ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, πρόβλεψη για τους καλλιτέχνες. Επίσης θα υπάρξει ανακοίνωση για την επιστρεπτέα προκαταβολή, βάζοντας κι άλλες επιχειρήσεις στους δικαιούχους. Πιθανόν αυτήν την εβδομάδα να έχουμε την εκκίνηση. Θα υπάρξει όμως επέκταση και εμπλουτισμός των μέτρων.

Σε αυτήν την κατηγορία για τη στήριξη της κοινωνίας, η κυβέρνηση πήρε μέτρα για τη μείωση των φορολόγησης των πολιτών. Μειώσαμε ΦΠΑ σε μεταφορές εστίαση, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου. Πέρσι οι επιχειρήσεις  μέσα από την προκαταβολή φόρου έδωσαν 3,5 δισεκ. κι φέτος θα δώσουν 1,5 δισεκ. ευρώ. Δυο δισεκ. προέρχονται από τη μείωση της προκαταβολής και τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Επίσης μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή στηρίχθηκαν πάνω από 17 χιλιάδες επιχειρήσεις σε νησιά» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών που για άλλη μια φορά έβαλε τον παράγοντα υψηλής αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

«Αλλιώς κάνεις ένα προγραμματισμό στην οικονομία όταν ξέρεις την ένταση της κρίσης κι αλλιώς όταν είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει» είπε και υπογράμμισε ότι η χώρα θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο να καταθέσει τις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Τα 32 δισεκ. είναι χωρισμένα σε άξονες και προτεραιότητες. Κάθε χώρα έχει τη δική της ιδιοκτησία του προγράμματος που θα καταθέσει. Θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε το πρόγραμμά μας. Εκεί μέσα θα είναι και πολιτικές για τη στήριξη των αδυνάμων».

Τέλος σημείωσε ότι «το συντομότερο δυνατό θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Ενδεχομένως μέχρι τέλος της εβδομάδος θα γίνουν οι ανακοινώσεις».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.