ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Scope Ratings: Εκτίμηση για ύφεση 7,8% το 2020

15:21 - 09 Σεπ 2020 | Οικονομία
Scope Ratings: Εκτίμηση για ύφεση 7,8% το 2020
Στην επιτυχή απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισ. ευρώ, βασίζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Scope Ratings, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για αύξηση των αναπτυξιακών προοπτικών.

Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί κατά 7,8% το 2020, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, με την πανδημία να πλήττει κυρίως τους τομείς υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό και τα ακίνητα. Επιπλέον στο ίδιο σενάριο προβλέπεται επιστροφή σε ανάκαμψη 5,2% το 2021.

«Το τρίτο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για τον καθορισμό του πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και εάν οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν ένα κύμα χρεοκοπιών, μόλις εκπνεύσουν τα μέτρα στήριξης και τα μορατόριουμ στις δανειακές υποχρεώσεις, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο είναι επίσης συνήθως υπεύθυνο για το 55% των τουριστικών εσόδων», αναφέρει ο Τζούλιαν Τζίμερμαν, εκ των συντακτών της έκθεσης.

Σύμφωνα με το κυριότερο σενάριο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί στο 181% το 2024. Ωστόσο, υπάρχει και το κακό σενάριο ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες, στο 207% του ΑΕΠ ως το 2024 από 209% το 2020, σηματοδοτώντας πιο αργή ανάκαμψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών ανεργίας. 

Όπως αναφέρεται, η υποχώρηση 15,2% του ελληνικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αποτελώντας την τέταρτη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη είναι ενδεικτική της εξάρτησης από την τουριστική βιομηχανία, η οποία με το πλήγμα που δέχθηκε από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων, κατέστησε ευάλωτη τη χώρα στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.