ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜμΕ: Σε κίνδυνο 105.000 θέσεις απασχόλησης

11:25 - 10 Σεπ 2020 | Οικονομία
ΜμΕ: Σε κίνδυνο 105.000 θέσεις απασχόλησης
Σε μέγγενη φαίνεται να βρίσκονται οι μικρομεσαίοι με βάση την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία καταγράφεται απότομη επιδείνωση συγκρίνοντας τα με τις πιο πρόσφατες έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Κι αυτό την ώρα που το κλίμα στην αγορά είναι άκρως ανησυχητικό.  

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 1/3 των επιχειρήσεων εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ λόγω της ζοφερής κατάστασης κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.

Όπως αναφέρεται, ήδη το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν περί τις 117.000 θέσεις απασχόλησης αφού μια στις έξι επιχειρήσεις μείωσε το προσωπικό της ενώ, μια στις επτά των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό θα προχωρήσει σε μείωση των θέσεων απασχόλησης το επόμενο διάστημα. Μάλιστα από την επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων εκτιμάται ότι το επόμενο εξάμηνο κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.

Σύμφωνα με την αποτίμηση του α' εξαμήνου του 2020 οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν πως η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τους επιδεινώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο έναντι μόλις 4,9% που δήλωσε ότι βελτιώθηκε και 15,1% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώνεται στις 20,1 μονάδες καταγράφοντας πτώση 46 μονάδων μόλις μέσα σε ένα εξάμηνο γεγονός που αποτυπώνει το βάθος της οικονομικής κρίσης με τις οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις να δηλώνουν μείωση κατά μέσο ορό  του κύκλου εργασιών 46,4%.

Παράλληλα το 25% των επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ) και προς τον πρώην ΟΑΕΕ,  μια στις εξι επιχειρήσεις προς το πρώην ΙΚΑ ενώ το 1/3 των επιχειρήσεων που έχει ενοίκιο δηλώνει πως έχει καθυστερημένες οφειλές. Την ιδιά ώρα στο 20% φτάνει το ποσοστό εκείνων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και προμηθευτές (25%), σε λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο) (25%), ενώ μια  στις πέντε σε λοιπούς λογαριασμούς (τηλέφωνο, ύδρευση).

Όσο για τις προσδοκίες των επιχειρηματιών  για το επόμενο εξάμηνο  η έκθεση καταγραφεί την απαισιοδοξία της αγοράς με το 1/3 των  μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να  εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα και το 50% να αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο εξάμηνο έναντι μόλις του 10,7% που αναμένει βελτίωση και του 26,9% που δεν περιμένει καμία μεταβολή.

Επίσης μια στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες αλλά και στις υποχρεώσεις ενοικίου  ενώ το  20% δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί: στις φορολογικές της υποχρεώσεις ,στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (πρώην ΟΑΕΕ και ΙΚΑ),στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας και λοιπούς λογαριασμούς .

Τέλος αναφορικά με την αξιολόγηση των  μέτρων της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων tο 62,9% των μικρομεσαίων δήλωσαν πως είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης, έναντι του 35,3% που δήλωσε πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.