ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καρανίκας: Αναμένουμε με αγωνία τα νέα μέτρα-Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο

18:11 - 11 Σεπ 2020 | Οικονομία
Καρανίκας: Αναμένουμε με αγωνία τα νέα μέτρα-Έρχεται δύσκολο φθινόπωρο
Με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, υπό τον πρόεδρο, Γιώργο Καρανίκα, στο πλαίσιο των επαφών της συνομοσπονδίας και της υποβολής των προτάσεων της προς την κυβέρνηση και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, ενόψει της ΔΕΘ 2020.

Παρόντες επίσης από πλευράς ΚΙΝΑΛ στην συνάντηση ήταν ο Γραμματέας της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου, ο υπεύθυνος της Κ.Ο. για την Ανάπτυξη Μ. Κατρίνης και ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης Α. Πόντας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η ανάγκη αναπροσαρμογής, επί του δικαιότερου, των μέτρων στήριξης της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε με έμφαση την ανάγκη, στο εξής, καθιέρωσης του όρου "πληττόμενη" επιχείρηση στη βάση της μείωσης του τζίρου και όχι με κριτήριο τον ΚΑΔ ή τον κλάδο δραστηριότητας. Όπως σημειώνεται: "Με τη θέση αυτή συμφώνησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία μάλιστα τόνισε πως θα την υποστηρίξει έμπρακτα εντός του Κοινοβουλίου".

Εκτενής συζήτηση έγινε και για την ανάγκη διεύρυνσης των χρηματοδοτικών εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, με ευελιξία στα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες, "ώστε οι δανειοδοτήσεις να κατευθύνονται στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα και όχι μόνο στους μεγάλους και ισχυρούς πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων" υπογραμμίζει η συνομοσπονδία.

Τέλος, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, το Κίνημα Αλλαγής υιοθέτησε την πρόταση της ΕΣΕΕ για επιδότηση 40% των επαγγελματικών μισθώσεων έως το τέλος του χρόνου, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Καρανίκας: Δύσκολο φθινόπωρο μετά από το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών

"Θέτουμε ενώπιον των πολιτικών δυνάμεων της χώρας τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου για τη νέα δέσμη μέτρων που έχει ανάγκη άμεσα η πραγματική οικονομία ώστε να διασφαλισθεί η ταχεία, αλλά προπαντός δίκαιη έξοδος της χώρας από τη διπλή κρίση. Το κυρίαρχο ζήτημα και αίτημα σήμερα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων, με βάση την πραγματική ζημία που υπέστησαν από την πανδημία, όπως αποτυπώνεται στη μείωση του τζίρου τους.

Μόνο ο ΚΑΔ ή/και ο κλάδος δραστηριότητας δεν αποτελούν ασφαλή κριτήρια για το χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πληττόμενης. Αντίθετα αφήνουν χωρίς προστασία πολλές ΜμΕ που έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας. Επιπλέον, αναμένουμε ότι το τραπεζικό σύστημα θα παίξει εντέλει τον ρόλο που επιβάλλουν οι περιστάσεις, διοχετεύοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα νέα μέτρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα διαμορφώσουν τους όρους επιβίωσης πολλών εμπορικών επιχειρήσεων που εισέρχονται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο φθινόπωρο, μετά από το πιο δύσκολο καλοκαίρι των τελευταίων ετών".

Γεννηματά: Η Κυβέρνηση μεθοδεύει τον «Θάνατο του Εμποράκου»

Μετά από την συνάντηση η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά παραχώρησε την ακόλουθη δήλωση:

Είμαστε στο πλάι της εμπορικής επιχείρησης.

Για να μείνει όρθια μέσα στην κρίση.

Για να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας, ανάκαμψης της χώρας. Στηρίζοντας και την απασχόληση.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται.

Τα μέτρα της είναι ανεπαρκή και καθυστερημένα.

Η μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της.

Ενδιαφέρεται μόνο για τους λίγους, τους ισχυρούς των πολυεθνικών.

Μεθοδεύει την εξαφάνιση της μικρομεσαίας επιχείρησης, αντί της ενίσχυσής της με κίνητρα δικτυώσεων και συνεργειών. Η Κυβέρνηση μεθοδεύει τον «Θάνατο του Εμποράκου».

Υπάρχει ανάγκη νέων στοχευμένων μέτρων τώρα. Όχι πια οριζοντίων, αλλά μέτρων που αφορούν πρώτα και κύρια τις πληττόμενες επιχειρήσεις:

•Νέο πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί οι Τράπεζες να στηρίζουν μόνο τους καλούς πελάτες τους.

•Νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 2 δις ευρώ (πέρα της εξαγγελίας για τα 1,8 δις) ,με κριτήριο την πορεία  του κύκλου εργασιών της επιχείρησης•Επιδότηση ενοικίου κατά 40% για τις πληγείσες επιχειρήσεις ως το τέλος του χρόνου, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των ιδιοκτητών .Είναι κοροϊδία η διάταξη των δήθεν κινήτρων για εθελοντικές μειώσεις.

•Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

•Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους επαγγελματίες

•Παράταση των μέτρων για την αναστολή πληρωμών. Να μη χάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, για ενταγμένες σε αυτήν επιχειρήσεις που έχουν αδυναμία πληρωμής λόγω της κρίσης.

•Προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μεταβάλλεται σε ενοικιαστή.

Δεν υπάρχει σήμερα έλλειμμα πόρων, υπάρχει έλλειμμα πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ

Τελευταία τροποποίηση στις 18:28 - 11 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.