ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS:Ο τουρισμός «πληγώνει» την ελληνική οικονομία-Η πιο ευάλωτη της Ευρωζώνης

11:14 - 14 Σεπ 2020 | Οικονομία
DBRS:Ο τουρισμός «πληγώνει» την ελληνική οικονομία-Η πιο ευάλωτη της Ευρωζώνης
H μεγάλη έκθεση της Ελλάδας στον κλάδο του τουρισμού την καθιστά την πιο ευάλωτη χώρα της Ευρωζώνης απέναντι στην πανδημία, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου αξιολόγησης DBRS Morningstar.

Εξετάζοντας διάφορους διαρθρωτικούς παράγοντες, η DBRS καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης είναι οι πιο ευάλωτες χώρες στην ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρει ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα πρέπει να καλύψουν μεγαλύτερο έδαφος ανάκαμψης, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής τους από τον τουρισμό. Με το τέλος της τουριστικής περιόδου στην Ευρώπη, έχει καταστεί σαφές ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά την τουριστική βιομηχανία, μετά από δεκαετίες σταθερής ανάπτυξης.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών κινητικότητας και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, μείωσαν τις τουριστικές ροές. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η περιοχή είναι ένας σημαντικός διεθνής ταξιδιωτικός προορισμός και η βιομηχανία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ταξιδιών των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), η Ευρώπη είναι η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Στη ζώνη του ευρώ, χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των συνολικών διεθνών αφίξεων, επωφελούμενες από έναν συνδυασμό ελκυστικών χαρακτηριστικών - ευνοϊκά κλίματα, προσβάσιμες παραλίες, σημαντικούς ιστορικούς χώρους και καλές υποδομές.

DBRS

Σύμφωνα με την DBRS, όσο περισσότερο συνεχίζεται η επιδημιολογική κατάσταση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι ταξιδιωτικές και τουριστικές βιομηχανίες σε αυτές τις χώρες να υποστούν μεγαλύτερη διαρκή ζημιά, με αποτέλεσμα μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας και κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων. Ακόμη και μετά την κατάργηση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε μεγάλο βαθμό στις γεωγραφικές περιοχές, ο φόβος των ταξιδίων μπορεί να παραμείνει περισσότερο.

Στον αντίποδα η Γερμανία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σλοβακία φαίνεται να είναι οι λιγότερο ευάλωτες, αφού στηρίζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στη βιομηχανία ή άλλες υπηρεσίες εκτός τουριστικού κλάδου.

PORKGORKGOKROG

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία συμβάλλει, συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων και επαγόμενων αποτελεσμάτων, περί το 9,5% στο συνολικό ΑΕΠ και παρέχει πάνω από 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (11,2% της συνολικής απασχόλησης).

Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 51% των συνολικών διεθνών αφίξεων το 2018.

Ωστόσο, ο COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στον παγκόσμιο τουρισμό, με τον ΟΟΣΑ να εκτιμά ότι η μείωση του διεθνούς τουρισμού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 60-80% το 2020. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 58% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Η υψηλή εξάρτηση από τον κλάδο τουρισμό και ταξιδιών και η διάχυση των συνεπειών στην ευρύτερη οικονομία στις χώρες της Νότιας Ευρώπης μπορεί να συμβάλει στην άνιση ανάκαμψη της Ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν τη διαδικασία του ανοίγματος» αναφέρει η DBRS.

Συνολικά πάντως για την ευρωπαϊκή οικονομία η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ευρώπη διέψευσε τις προσδοκίες για μία ισχυρή ανάκαμψη κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών και ενέτεινε την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο.

Η ανάκαμψη του τουρισμού θα εξαρτηθεί τόσο από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων όσο και από παράγοντες, όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, οι μεταφορές, η ασφάλεια, το τι προσφέρει σε πολιτισμό και φυσική ομορφιά η κάθε χώρα, αλλά και πόσο ανταγωνιστική είναι στις τιμές, όπως σημειώνει η DBRS Morningstar.

DBBRD

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 14 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.