ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης-Ρέγκλινγκ: Ταμείο Ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις και θέσεις εργασίας

20:28 - 15 Σεπ 2020 | Οικονομία
Μητσοτάκης-Ρέγκλινγκ: Ταμείο Ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις και θέσεις εργασίας
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και φυσικά την εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συζήτησαν την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο Μέγαρο Μαξίμου και του παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, που βασίζεται στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Στη συνάντηση δόθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Μητσοτάκης και Ρέγκλινγκ υπογράμμισαν ακόμα την ανάγκη συνέχισης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων με σκοπό τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση των επενδύσεων.

Να σημειώσουμε πως ο επικεφαλής του ESM βρίσκεται στην Ελλάδα από τη Δευτέρα και είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τον οποίο συζήτησαν τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί με σύνεση τη δημοσιονομική ελευθερία που της έχει δοθεί -όπως και σε όλες τις χώρες- ώστε να μην εκτροχιαστεί όταν θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες από τη μεριά των θεσμών,

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του ESM και στο συνέδριο του Economist, ζητώντας παράλληλα συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για θέσεις που ασπάζεται η ελληνική πλευρά, ελπίζοντας βέβαια πως η δημοσιονομική προσαρμογή του 2022, θα είναι ήπια και δεν θα επιστρέψουμε απότομα σε απαιτήσεις για υψηλά πλεονάσματα.

Στο πνεύμα αυτό, ο Πρωθυπουργός εξήγησε στον κ. Ρέγκλινγκ πως η Ελλάδα κινείται συνετά, κάτι που αποδείχθηκε και στις εξαγγελίες που έγιναν από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Να σημειωθεί πως ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατέγραψε, παράλληλα, τις ανησυχίες του για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καθώς, όπως είπε, οι τράπεζες έχουν πολύ λίγα κέρδη και θα υπάρξει παράλληλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ το ύψος του δημοσίου χρέους θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Το "καμπανάκι", ασφαλώς χτυπά και για την Ελλάδα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.