ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΕ δίνει κατευθυντήριες γραμμές για απορρόφηση κονδυλίων

10:20 - 17 Σεπ 2020 | Οικονομία
Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΕΕ δίνει κατευθυντήριες γραμμές για απορρόφηση κονδυλίων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημοσιεύσει σήμερα τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν τα κράτη-μέλη, ώστε να αξιοποιήσουν τα χρήματα που θα μοιραστούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε στην καλοκαιρινή μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Η ΕΕ θα γνωστοποιήσει δηλαδή τι είδους δαπάνες είναι επιλέξιμες από το γιγαντιαίο πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών του μπλοκ.

Ο κατάλογος, σύμφωνα με πληρφοορίες, περιλαμβάνει επενδύσεις που κυμαίνονται από ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας έως σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ανακαινίσεις κτιρίων, καθώς και τη χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Επιτροπή.

Εάν οι κυβερνήσεις συμμορφωθούν και υποβάλουν αξιόπιστα σχέδια σχεδίων τον επόμενο μήνα, τότε σοβαρά χρήματα μπορούν να αρχίσουν να ρέουν σε οικονομίες που έχουν έλλειψη μετρητών κάποια στιγμή το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Υπενθυμίζουμε πως με βάση τα όσα έχουν αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα δικαιούται περί τα 32 δισ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από αυτά τα 22 δισ. ως επιχορηγήσεις και τα 10 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Υπάρχουν ασφαλώς και τα διαθέσιμα δάνεια του ESM με επιτόκιο κάτω του μηδέν, τα οποία ωστόσο καμία χώρα μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς ξυπνάν άσχημες "μνήμες" μνημονίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει ομάδα που θα "τρέξει" τις διαδικασίες για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με επικεφαλής τον Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος ασφαλώς έχει πολλή δουλειά μπροστά του, ώστε να διεκδικήσει με σωστό τρόπο τα χρήματα και φυσικά να τα απορροφήσει όλα, καθώς είναι πολύ σημαντικά για την εκ νέου πληγωμένη ελληνική οικονομία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.