ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο «επίμονος διοικητής» Στουρνάρας καταθέτει επίσημη πρόταση για bad bank

14:59 - 22 Σεπ 2020 | Οικονομία
Ο «επίμονος διοικητής» Στουρνάρας καταθέτει επίσημη πρόταση για bad bank
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, στο συνέδριο που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών με θέμα "Η Ελλάδα μετά την πανδημία". Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε στην πρότασή του για τη δημιουργία bad bank, που μπορεί να καλύψει NPEs 40-45 δισ. ευρώ, την οποία όπως ανακοίνωσε θα καταθέσει επίσημα τις επόμενες ημέρες. Εκτίμησε ότι το 2020 λόγω της πανδημίας θα προκύψουν νέα κόκκινα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ενώ τόνισε ότι οι προβλέψεις της ΤτΕ για την ύφεση αναθεωρήθηκαν προς το χειρότερο.

Αναφερόμενος αρχικά στο θέμα της πορείας της ελληνικής οικονομίας ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως το βασικό σενάριο της ΤΤΕ για τη φετινή χρονιά προβλέπει ύφεση 7,5% του ΑΕΠ έναντι 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το δυσμενές σενάριο μιλά για ύφεση 9,4%.

Το 2021 περιμένει ανάκαμψη 5,6% στο βασικό σενάριο. Ο κ. Στουρνάρας στην παρέμβασή στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών τόνισε πως "κλειδί" για την πορεία της οικονομίας αποτελεί το "timing" του πότε η αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται θα μετατραπεί σε καταναλωτική δαπάνη.

Επισήμανε ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο (ύφεση 7,9%) καλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (9%) και εκτιμάται από την ΕΚΤ ότι στο σύνολο του έτους θα κινηθεί στο 7,1% του ΑΕΠ. Απέδωσε την εξέλιξη στον έλεγχο της πανδημίας στην πρώτη φάση και ενδεχομένως στο ότι η επίπτωση από το lockdown ήταν μικρότερη απ’ ότι σε άλλες χώρες.

Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να διαχειριστεί με τη μέγιστη σοβαρότητα το Ταμείο Ανάκαμψης και να φροντίσει να απορροφήσει όλα τα κονδύλια. Αν τα κεφάλαια αξιοποιηθούν και γίνουν μεταρρυθμίσεις η χώρα θα μπορεί να κάνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Σε ό,τι αφορά την επίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης η ΤτΕ υπολογίζει ότι θα φτάσουν το 1,9% του ΑΕΠ κατ’ έτος.

Επιμένει στη bad bank, καταθέτει επίσημη πρόταση

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε ασφαλώς και στο θέμα των τραπεζών επιμένοντας πως ο "Ηρακλής" δεν φτάνει και πως πρέπει να δημιουργηθεί μία bad bank. Πρόκειται για πρότασή του, την οποία -προς το παρόν- δεν φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση.

Το σύνολο των κόκκινων δανείων υπολογίζεται σε 40-45 δισ. ευρώ, ενώ όπως είπε το 2020, λόγω της πανδημίας θα προκύψουν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως η ΤτΕ έχει προετοιμάσει λύση με bad bank στην οποία θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα «περισσέψουν» μετά τον Ηρακλή στη λογιστική τους αξία.

Το σχέδιο προβλέπει απορρόφηση των ζημιών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν ζημιές. Η bad bank θα αξιοποιήσει την υποδομή των servicers ενώ το σχέδιο θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα για τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα τόνισε: "Οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν πολύ θετικές, με σημαντική αύξηση των καταθέσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως (α) στον όγκο των ΜΕΔ: 60 δισεκ. ευρώ με στοιχεία α’ εξαμήνου 2020, (β) στην ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών λόγω του αυξανόμενου ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στα συνολικά εποπτικά κεφάλαιά τους, (γ) στον κίνδυνο ξαφνικής αύξησης των ΜΕΔ (cliff effect) μετά το τέλος των moratoria, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί εφόσον οι τράπεζες αναλάβουν εγκαίρως τις απαραίτητες προβλέψεις.

Η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής έχει πολύ θετικά αποτελέσματα αλλά: (α) δεν επαρκεί από μόνο του λόγω του όγκου των ΜΕΔ και (β) δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής  απαίτησης. Απαιτείται και συμπληρωματική λύση που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τα δύο προβλήματα. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι σύμβουλοί της (Rothschild, BCG, Deloitte) έχουν προετοιμάσει μία λύση η οποία στηρίζεται σε μία Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) στην οποία θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση, αρχικά στην λογιστική τους αξία, τα ΜΕΔ που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής στις τράπεζες, και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία (περίπου 8-10 δισεκ. ευρώ).

Το σύνολο των δύο αυτών κατηγοριών ΜΕΔ εκτιμάται σε 40-45 δισεκ. ευρώ περίπου. Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές. Επίσης η Εταιρία Διαχείρισης Ενεργητικού θα χρησιμοποιήσει την υποδομή των servicers που έχει ήδη δημιουργηθεί. Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην κυβέρνηση και στους
αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς το τέλος Σεπτεμβρίου".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 15:08 - 22 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.