ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστολή Κομισιόν σε Σταϊκούρα: Δημοσιονομική ευελιξία το 2021-Προσωρινά τα μέτρα

15:09 - 22 Σεπ 2020 | Οικονομία
Επιστολή Κομισιόν σε Σταϊκούρα: Δημοσιονομική ευελιξία το 2021-Προσωρινά τα μέτρα
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα απέστειλαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο αρμόδιος επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας πως τα μέτρα στήριξης που θα λαμβάνονται κατά το τρέχον έτος, αλλά και το 2021, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της πανδημίας.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή της Κομισιόν, που όπως γράψαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ εστάλη σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα πρέπει «να είναι σωστά στοχευμένα, ενώ τόσο η χρήση όσο και η επίδρασή τους θα πρέπει να είναι προσωρινή. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τα έκτακτα μέτρα μπορεί να πρέπει να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη βάση των Οικονομιών, στη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ παράλληλα θα παράσχουν μία θετική επίπτωση στη ζήτηση».

Ωστόσο, η Κομισιόν «ηχεί καμπανάκι» για σταδιακή επιστροφή στην δημοσιονομική τάξη, από την άνοιξη του 2021 και μετά. Με την επιστολή τους, ζητούν να παρακολουθείται τακτικά η δημοσιονομική πολιτική και οι στόχοι που έχουν τεθεί από φέτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει την πορεία του ελλείμματος και του χρέους γενικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των Φθινοπωρινών Προβλέψεων των συστάσεων της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.

Για το 2021 στην επιστολή αναφέρεται ότι η δημοσιονομική πολιτική που σχεδιάζεται πρέπει στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο να λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων που σχεδιάζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. «Σας καλούμε να παρέχετε πληροφορίες για έσοδα και δαπάνες που εντάσσονται στα σχέδια για το νέο Προϋπολογισμό σας οι οποίες συνδέονται με αυτές τις παρεμβάσεις» επισημαίνεται στην επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:01 - 22 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.