ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγός καταβολής επιδότησης δανείου στο πρόγραμμα «Γέφυρα»-Αιτήματα για παράταση

09:41 - 25 Σεπ 2020 | Οικονομία
Οδηγός καταβολής επιδότησης δανείου στο πρόγραμμα «Γέφυρα»-Αιτήματα για παράταση
Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών-Εργασίας ορίστηκαν και οι διαδικασίες για την καταβολή της επιδότησης δανείου, σε όσους υπάγονται στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Για το εν λόγω πρόγραμμα ήδη έχουν καταγράψει μεγάλο ενδιαφέρον 110.000 πολίτες.

Σε σχέση με τη συνεισφορά του δημοσίου με βάση την απόφαση αφού λάβει τα στοιχεία των δανειοληπτών από τις τράπεζες, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών την κρατική συμμετοχή στο δάνειο του πολίτη, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση και την επιλεξιμότητα του οφειλέτη. Στη συνέχεια, οι τράπεζες αποστέλλουν το ποσό των μηνιαίων δόσεων, ούτως ώστε να ξεκινήσει η έναρξη καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου. Σε περίπτωση επιλέξιμων οφειλών για τις οποίες η δόση δεν είναι καταβλητέα σε μηνιαία βάση, αποστέλλεται ανά μήνα ενημέρωση σχετικά με το εάν οφείλεται ή όχι δόση για το μήνα αναφοράς, καθώς και το ποσό της δόσης για το μήνα κατά τον οποίο οφείλεται.

Η Συνεισφορά Δημοσίου καταβάλλεται στους δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των επιλέξιμων οφειλών και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται. Οι λογαριασμοί αυτοί πιστώνονται μόνο από το Δημόσιο με τη Συνεισφορά και χρεώνονται μόνο για την καταβολή αυτής στο χρηματοδοτικό φορέα, απαγορευμένης οποιασδήποτε άλλης κίνησης.

Ειδικά όσον αφορά στην επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων, διέπεται από τον Κανονισμό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας κι αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών:

·         το ποσό των 200.000€ (100.000€ όταν αφορά επιχείρηση που εκτελεί οδικές εμπορευματικές μεταφορές για λογαριασμό τρίτων)

·         το ποσό των 20.000€ ευρώ όταν η ενίσχυση χορηγείται στον γεωργικό τομέα

·         το ποσό των 30.000€ ευρώ όταν η ενίσχυση χορηγείται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. 

Να δοθεί παράταση στην ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα του Προγράμματος «Γέφυρα», προκειμένου να έχουν τον απαραίτητο χρόνο, όσο είναι δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες, να ωφεληθούν από την επιδότηση δανείου, ζητάει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» που διοργάνωσε  η ΓΣΕΒΕΕ, μαζί με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο Ειδικός Γραμματέας Φώτης Κουρμούσης απάντησε στα ερωτήματα και στους προβληματισμούς των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Ο κ. Κουρμούσης, περιέγραψε τις βασικές πτυχές του Προγράμματος στο οποίο μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έλαβαν οικονομική ενίσχυση ή μειώθηκε το εισόδημά τους, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση ή μειώθηκαν τα έσοδά τους, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή και έχουν λάβει ενίσχυση, δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής και του μηχανισμού «Συν-εργασία», καθώς και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν μειωμένο μίσθωμα.

Επιπρόσθετα, ο Ειδικός Γραμματέας, επισήμανε ότι στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλα τα είδη δανείων που μπορεί να έχει λάβει ο επιχειρηματίας, είτε είναι καταναλωτικά, είτε επιχειρηματικά, για να λάβει επιδότηση έως και 90% από το κράτος, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της κύριας κατοικίας του.

Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να αποδειχθεί με οποιοδήποτε τρόπο, ότι έχει πληγεί ο επιχειρηματίας ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του από την πανδημία. Ο κ. Κουρμούσης αφού ανέλυσε τα οφέλη του Προγράμματος, προέτρεψε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/).

Ο κ. Καββαθάς, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του προγράμματος για τη διευκόλυνσης των δανειοληπτών που επλήγησαν από την πανδημία κι έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, χαρακτηρίζοντας όμως τη συνολική κυβερνητική δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών των επιχειρήσεων, ως ανεπαρκή.

Παράλληλα ο κ. Καββαθάς δήλωσε πως η συναίνεση για την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, που είναι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Γέφυρα», είναι ένας όρος που αγνοεί τα περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα οποία πρέπει να θεωρούνται ιερά ειδικά από την δημόσια διοίκηση, ανεξαρτήτως εκτάκτων περιστάσεων και της ανάγκης που μπορεί να βρεθεί ένας φορολογούμενος.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί παράταση στην ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα του προγράμματος «Γέφυρα», προκειμένου να έχουν τον απαραίτητο χρόνο, όσο είναι δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες, να ωφεληθούν από την επιδότηση δανείου.

Χρήσιμες παρατηρήσεις

Στο μεταξύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διευκρινίσεις τους Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης . Ιδιωτικού Χρέους κ. Φ. Κουρμούση για το πρόγραμμα γέφυρα όπως διατυπώθηκαν σε συνάντηση τους με Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε) Ειδικότερα:

Η δήλωση του Πληρεξούσιου Συμβούλου γίνεται μόνο μέσω της αίτησης του αιτούντα.

Ο Σύμβουλος δεν μπορεί με τους προσωπικούς του κωδικούς να διαχειριστεί ή να δει τις αιτήσεις που έκανε για λογαριασμό άλλων, παρά μόνο με τους κωδικούς του κάθε αιτούντα/πελάτη.

Με τους προσωπικούς του κωδικούς, ο Σύμβουλος, μπορεί μόνο να κάνει αίτηση για τον εαυτό του (ως αιτούντας) ή σαν σύζυγος ή σαν συνοφειλέτης, κλπ.

Στα Στοιχεία Επικοινωνίας Αιτούντα, δεν απαιτείται όταν χρησιμοποιείτε το ίδιο email, να κάνετε κάθε φορά επιβεβαίωση (με αποστολή από το σύστημα κωδικού επιβεβαίωσης) από την στιγμή που ήδη έχει γίνει επιβεβαίωση για το συγκεκριμένο email, χρησιμοποιείται τον ίδιον κωδικό.

Εφ’ όσον χρησιμοποιείται ο ίδιος υπολογιστής, για την υποβολή κάθε νέας αίτησης (ή συναίνεσης άρσης απορρήτου), θα πρέπει να κάνετε αποσύνδεση (ή έξοδο) και μετά να συνδέεστε εκ νέου στην πλατφόρμα (http://www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/) με τους κωδικούς του άλλου ατόμου.

Στην συνέχεια παρατίθεται και ένα μίνι οδηγό (Π.Ο.Φ.Ε.Ε) με απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα:

Κάποιοι έκαναν λάθος και έκαναν αίτηση και οι 2 σύζυγοι. Πειράζει;

Όχι. Θα επιδοτηθεί ο πρώτος ο οποίος θα ολοκληρώσει την αίτηση. Βέβαια εάν είχαν επιπρόσθετες οφειλές (μη κοινές), ο καθένας θα επιδοτηθεί και για τις επιπρόσθετες οφειλές.

Για τον έλεγχο ορίου καταθέσεων: σε έναν λογαριασμό έχει 3 συνδικαιούχους. Η πλατφόρμα θα λάβει υπόψη το 1/3;

Όχι. Στο οικογενειακό εισόδημα δεν διπλο-μετρούνται οι κοινές καταθέσεις των μελών της οικογένειας.

Αγρότες: σε περίπου 3 εβδομάδες θα δοθεί το πακέτο στήριξης σε κορονόπληκτους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τότε όμως θα έχει κλείσει η ΓΕΦΥΡΑ. Αν κάνουμε την αίτηση, θα βρείτε εσείς μετά ότι είναι κορονόπληκτοι από αυτό το πακέτο;

Nαι.

Αν ο σύζυγος είναι και εγγυητής πρέπει να μπει 2 φορές και να δώσει συναίνεση απορρήτου; (και ως σύζυγος και ως εγγυητής)

Nαι.

Ελεύθερος επαγγελματίας έχει καταθέσεις της ατομικής του επιχείρησης σε επαγγελματικό λογαριασμό, που ξεπερνούν το όριο καταθέσεων, ενώ οι καταθέσεις στον προσωπικό του λογαριασμό είναι εντός ορίων, τι πρέπει να κάνει;

Εφόσον οι καταθέσεις φαίνονται στο ΑΦΜ του, λαμβάνονται υπόψιν στο σύνολό τους.

Όταν στέλνει κωδικό επιβεβαίωσης να λέει σε ποιο ΑΦΜ αφορά, γιατί ο λογιστής έχει κάνει 50 αιτήσεις και μετά του ήρθαν ξαφνικά 50 μαζεμένα SMS και δεν ήξερε ποιος κωδικός αφορά σε ποια αίτηση.

Στο email που αποστέλλεται αναφέρεται και το ΑΦΜ και ο αριθμός της αίτησης (τίτλος email).

Αποθηκεύεται η αίτηση;

Η αίτηση αποθηκεύεται μόνο με την υποβολή της.

Αν υποβάλω μια αίτηση και μετά βγω και ξαναμπώ και πατήσω νέα αίτηση, τότε αυτομάτως ακυρώνεται η 1η αίτηση;

Όχι δεν επιτρέπεται η δημιουργία νέας αίτησης, όσο υπάρχει ενεργή αίτηση για το εκάστοτε ΑΦΜ.

Πως ακυρώνω την αίτηση;

Υφίσταται πλήκτρο ακύρωσης της αίτησης, έως το στάδιο της άρσης απορρήτου από τα μέλη της οικογένειας. Μετά θα πρέπει να στείλει μήνυμα στο πεδίο «βοήθεια».

Ο αριθμός εγκριτικής απόφασης (στο πεδίο επιδοτήσεων de minimis) δέχεται μόνο 2 ψηφία και όχι παραπάνω, ενώ οι αποφάσεις έχουν παραπάνω ψηφία.

Το πεδίο έχει επεκταθεί στα 9 ψηφία

 

Γιώργος Αλεξάκης

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.