ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμείο Ανάκαμψης:Αγώνας δρόμου για το σχέδιο που «ξεκλειδώνει» 30 δισ.

08:32 - 28 Σεπ 2020 | Οικονομία
Ταμείο Ανάκαμψης:Αγώνας δρόμου για το σχέδιο που «ξεκλειδώνει» 30 δισ.
Ως το πιο μεγάλο στοίχημα, πολλαπλάσια δύσκολο από τον στόχο που είχε η Ελλάδα το 2004 για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, χαρακτήρισε πριν λίγες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παρουσιάζοντας τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος στο «Thessaloniki Helexpo Forum», επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης έχει τελείως διαφορετικό τρόπο υλοποίησης από το ΕΣΠΑ, καθώς ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός για την υλοποίηση των στόχων που τίθενται, περιορίζεται στα πέντε χρόνια, ενώ δεν υπάρχει εκ των προτέρων κατανομή κονδυλίων, ούτε ευελιξία και σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα ορόσημα που τίθενται, δεν γίνονται οι πληρωμές από τους ευρωπαϊκούς πόρους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικούς κινδύνους.

Ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε στοιχεία έρευνας της βρετανικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers για τα έργα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία, τα έργα στη χώρα μας σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, καθυστερούν 23 μήνες σε ό,τι αφορά την ανάδειξη αναδόχου και 28 σε ό,τι αφορά την παράδοσή τους. Ο χρόνος αυτός, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ισοδυναμεί με 51 μήνες, δηλαδή περίπου τη διάρκεια του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το ΕΣΠΑ, όπου τα έργα μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο αν δεν υπάρξουν συμβάσεις, οι κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπουν πως το 70% των πόρων πρέπει να έχουν δεσμευτεί, με συμβάσεις, μέχρι το τέλος του 2022. Συνεπώς η αρμόδια επιτροπή που έχει γίνει υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών πρέπει να επιλέξει τα πλέον ώριμα έργα, ώστε να ολοκληρωθούν εντός της προσεχούς διετίας.

Αυτές είναι μερικές από τις δυσκολίες του φιλόδοξου αυτού project, που αποτελεί το βασικό όχημα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας πατώντας σε 4 άξονες:

1. Την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής

2. Την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας

3. Την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης

4. Την ψηφιακή και “πράσινη” μετάβαση

Πάντως το σχέδιο για τα περίπου 30 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με βάση όσα έχουν ανακοινώσει οι αρχές της ΕΕ.

Έτσι στις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα προσχέδια από τα κράτη- μέλη, ενώ τα οριστικά σχέδια έχουν ως καταληκτική προθεσμία την 30η Απριλίου του 2021. Δεν αποκλείεται, δε, σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του Σχεδίου, είναι πολύ πιθανό να τεθεί σε διαβούλευση ΜΕΤΑ την υποβολή του στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου, καθώς πρόκειται για το προσχέδιο.

Στο μεταξύ μένει να φανεί το εάν το Ταμείο θα είναι πλήρως λειτουργικό τον Ιανουάριο και θα μπορεί από την άνοιξη όπως έχει ειπωθεί να ανοίξει τις κάνουλες χρηματοδότησης για τις προκαταβολές. Ουσιαστικά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν οι προκαταβολές θα είναι τόσο από τα εγκεκριμένα δάνεια όσο και από τις επιχορηγήσεις που για την Ελλάδα είναι στα 12,5 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι από τις επιχορηγήσεις θα εισρεύσουν μέσω των προκαταβολών 1,1- 1,2 δισ. ευρώ, ωστόσο για έργα που θα έχουν εγκριθεί. Γι' αυτό πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι μέχρι τις αρχές του έτους να έχει κατατεθεί το σχέδιο στην ΕΕ και μέσα στο καλοκαίρι του 2021 να έχει εγκριθεί.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.