ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 με... «δώρο» το ποσοστό του χαμένου τζίρου

11:52 - 30 Σεπ 2020 | Οικονομία
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 με... «δώρο» το ποσοστό του χαμένου τζίρου
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι μη επιστρεπτέο στο δημόσιο ένα τμήμα του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν μείωση τζίρου εξαιτίας lockdown στην περιοχή που δραστηριοποιούνται.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες της σχετικής ρύθμισης, που βρίσκεται υπό επεξεργασία. Πληροφορίες του Reporter αναφέρουν, πάντως, πως ενδεχομένως να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια, ενώ είναι πιθανό να εξαιρεθούν και κάποιοι κλάδοι, που θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να ανακάμψουν.

Το πιθανότερο είναι, πάντως, πως το ποσοστό της επιδότησης θα είναι αντίστοιχο με την απώλεια του τζίρου που παρουσιάζει κάθε επιχείρηση. Αν δηλαδή έχει μείωση τζίρου 30%, θα επιστρέψει το 70% του ποσού που θα πάρει από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και το υπόλοιπο 30% θα είναι με τη μορφή επιδότησης.

Επίσης, στη σχετική ευνοϊκή ρύθμιση ενδεχομένως να μην μπουν όλες οι επιχειρήσεις, αλλά μόνο αυτές που δραστηροποιούντα σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά μέτρα περιορισμού για τον κορονοϊό. Επίσης, αναμένεται να λάβουν το "δώρο" και επιχειρήσεις που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

«Θα χρειαστεί ένα ακόμη μέτρο ειδικά για τις περιοχές που έχουμε lockdown και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το lockdown, με βάση και τη μείωση του τζίρου που σημειώνουν. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί στην “Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4”, που ένα κομμάτι της - θα δούμε πώς και με ποιον τρόπο- θα είναι μη επιστρεπτέο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να τους δώσουμε εκτός από ρευστότητα και πραγματική ενίσχυση, στη βάση, όμως, της πραγματικής επίπτωσης που είχε ο κορωνοϊός ή το lockdown στα έσοδά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κατσαφάδου, για τις επιχειρήσεις του Πόρου.

Προς το παρόν ο τέταρτος κύκλος έχει υπολογιστεί ότι θα διαθέσει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις, εκτός κι αν περισσέψει ποσό από την Επιστρεπτέα 3.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 30 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.