• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ΑΑΔΕ: Πώς θα μειωθούν οι προσαυξήσεις φόρου στα αναδρομικά συνταξιούχων

08:26 - 01 Οκτ 2020 | Οικονομία
Με ειδική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, αναδρομικά εισοδήματα από συντάξεις που αφορούν τα φορολογικά έτη 2014 έως και 2017, απαλλάσσονται σε ορισμένες περιπτώσεις από πρόστιμα, ενώ προβλέπεται και μείωση προσαυξήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, εισοδήματα από συντάξεις που ανάγονται σε έτος άλλο από εκείνο στο οποίο εισπράχθηκαν και καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο από 1/1/2015 έως και 31/12/2018, στην περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, δεν επιβάλλεται το σχετικό πρόστιμο των 100 ευρώ, ενώ οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής δεν μπορούν να υπερβούν το 20% του κύριου φόρου που προκύπτει, εφόσον πρόκειται για το πρώτο έτος καταβολής σύνταξης, η οποία έγινε καθυστερημένα από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει κατά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης των αναδρομικών ποσών συντάξεων, μαζί με τη φορολογική δήλωση να υποβάλλουν αίτηση για τη μη εφαρμογή του προστίμου των 100 ευρώ και για την μείωση του ποσού των τόκων, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από διάφορα έγγραφα και πιστοποιητικά (π.χ. απόφαση της συνταξιοδότησης συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής), με το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται το έτος κατά το οποίο ο φορολογούμενος εισέπραξε καθυστερημένα για πρώτη φόρα σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα κλπ) από τον ασφαλιστικό του φορέα. Στην περίπτωση που τα αναδρομικά ποσά της σύνταξης ανάγονται σε περισσότερα έτη, συνυποβάλλονται με την αίτηση και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα έτη, όπως για παράδειγμα την ετήσια βεβαίωση του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα εισοδήματα ανά έτος ή τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων.

Η αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να γίνει ή με email ή σε φάκελο μέσω ΕΛΤΑ ή μέσω ιδιωτικής εταιρίας ταχυμεταφορών μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μάλιστα μπορεί η ταλαιπωρία να πάει χαμένη καθώς η εγκύκλιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η αίτηση να μην γίνει αποδεκτή από την Εφορία.

Η ρύθμιση αφορά συνταξιούχους που έχουν λάβει ή θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα με βάση τη φορολόγηση των αναδρομικών το οποίο εκδίδεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 είτε μετά από εκπρόθεσμη δήλωση ή οίκοθεν από την Εφορία.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ:

* Προκειμένου οι φορολογούμενοι να τύχουν της ρύθμισης αυτής, κατά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης των ως άνω αναδρομικών ποσών συντάξεων, μαζί με τη φορολογική δήλωση υποβάλλουν αίτηση για να γλιτώσουν το πρόστιμο και να περιορίσουν τους τόκους στο 20% του κύριου φόρου, η οποία συνοδεύεται από κάθε πρόσφορο μέσο (όπως για παράδειγμα την απόφαση της συνταξιοδότησης συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής), με το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται το έτος κατά το οποίο ο φορολογούμενος εισέπραξε καθυστερημένα για πρώτη φόρα σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα κλπ) από τον ασφαλιστικό του φορέα.

* Στην περίπτωση που τα αναδρομικά ποσά της σύνταξης ανάγονται σε περισσότερα έτη, συνυποβάλλονται με την αίτηση και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα έτη, όπως για παράδειγμα την ετήσια βεβαίωση του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα εισοδήματα ανά έτος ή τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων.

* Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων με τα συνοδευτικά έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των δηλώσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ.

* Τα εκκαθαριστικά αναρτώνται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ, και ακολουθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman