ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΓΔΙΧ: Κίνητρα για αρχές εταιρικής ευθύνης και αειφόρου ανάπτυξης

19:19 - 02 Οκτ 2020 | Οικονομία
ΕΓΔΙΧ: Κίνητρα για αρχές εταιρικής ευθύνης και αειφόρου ανάπτυξης
Τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προωθεί έμπρακτα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ειδικότερα, πρόσφατα η ΕΓΔΙΧ προχώρησε σε διαγωνισμό για εύρεση ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας και όπως προκύπτει από τη διακήρυξη, ο διαγωνισμός αποτελεί μια έμπρακτη προσπάθεια για την προώθηση της ΕΚΕ και της Αειφόρου Ανάπτυξης μέσω των δημόσιων διαγωνισμών, έτσι ώστε να δοθεί τόσο κίνητρο, όσο και επιβράβευση σε όσες εταιρείες εφαρμόζουν ήδη τέτοιες πολιτικές. 
  
Τέτοιες δράσεις είναι:
 
α) υπέρ των εργαζομένων (π.χ. απασχόληση και υποστήριξη εργαζομένων που εντάσσονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως ΑΜΕΑ, εξάλειψη των διακρίσεων, προαγωγή ισότητας δύο φύλων)
 
β) υπέρ της κοινωνίας (π.χ. εθελοντισμός, χορηγίες – υποστήριξη ΜΚΟ, υποστήριξη – επιλογή τοπικών προμηθευτών)
 
γ) υπέρ του περιβάλλοντος (π.χ. ανακύκλωση υλικών, εξοικονόμηση ενέργειας)
 
δ) υπέρ της διαφάνειας και της ορθής διακυβέρνησης και εναντίον της δωροδοκίας και της διαφθοράς.
 
Η αξιολόγηση είναι έμπρακτη, μέσω του τρόπου βαθμολόγησης των υποψηφίων προσφορών των αναδόχων. Ειδικότερα:
 
- Αν ο ανάδοχος δεν κάνει καμία τέτοια ενέργεια, τότε θα λάβει μηδέν βαθμούς
 
- Αν ο ανάδοχος έχει υιοθετήσει συναφείς πολιτικές ΕΚΕ και εφαρμόσει τέτοιες δράσεις, τότε θα λάβει 100 βαθμούς.
 
- Αν ο ανάδοχος έχει προσυπογράψει τις 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου (https://www.csrhellas.net/network/global-compact/) και υποστηρίζει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (https://www.csrhellas.net/network/sdgs/), τότε θα λάβει 110 βαθμούς.
 
- Αν ο ανάδοχος έχει πιστοποιηθεί για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών και δράσεων (π.χ. με ISO κ.λπ.), τότε θα λάβει 120 βαθμούς (δηλ. τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία).
 
Το κριτήριο αυτό της ΕΚΕ συνολικά λαμβάνει το 20% της συνολικής βαθμολογίας όλων των κριτηρίων του διαγωνισμού. Άρα είναι ένα σημαντικό ποσοστό, που ωθεί τους υποψήφιους αναδόχους, στην εφαρμογή πολιτικών και δράσεων ΕΚΕ, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς.
 
Σημειώνεται ότι ο τρέχων διαγωνισμός αποτελεί την δεύτερη προσπάθεια της ΕΓΔΙΧ για την προώθηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικών και δράσεων των εταιρειών που επιθυμούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.