ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: «Αυλαία» για την 8η αξιολόγηση της Ελλάδας-Οι εκκρεμότητες

07:09 - 05 Οκτ 2020 | Οικονομία
Eurogroup: «Αυλαία» για την 8η αξιολόγηση της Ελλάδας-Οι εκκρεμότητες
To Eurogroup της Δευτέρας που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη αναμένεται να επισφραγίσει την ολοκλήρωση της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας και να κηρύξει την έναρξη της 8ης, η οποία μάλιστα συνδέεται και με χρηματοδότηση προς τη χώρα μας.

Η θετική 7η έκθεση των θεσμών έχει πάρει την έγκριση του Euroworking Group και στο Eurogroup δεν μένει παρά να «κλείσει» και τυπικά. Παράλληλα, όμως, θα

 ξεκινήσει η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για τη χώρα μας, που έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις.

Η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, είναι από τα ανοιχτά ζητήματα που άφησε η προηγούμενη αξιολόγηση, όπως επίσης οι πλειστηριασμοί και οι εκκρεμείς συντάξεις.

Επίσης, όπως φάνηκε από τα κείμενα των θεσμών η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, να είναι alert για τα κόκκινα δάνεια και να τρέξει τις αποκρατικοποιήσεις, που έμειναν πίσω με τη δικαιολογία της πανδημίας, αλλά οι εταίροι επιθυμούν τώρα να δουν πρόοδο.

Η 8η μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο. Μια έκθεση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνδέεται με την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 640 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους. Τον ίδιο μήνα (Νοέμβριο) εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστή και η γνώμη της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.

Ταμείο Ανάκαμψης

Στην ατζέντα του Eurogroup θα βρεθεί και το Recovery and Resilience Facility (RRF), το βασικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις προτεραιότητές τους για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το RRF, βάσει των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δείχνουν πως θα υπάρξουν καθυστερήσεις με τις εκταμιεύσεις, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου για την τελική μορφή του Ταμείου και του επταετούς προϋπολογισμού της Ένωσης, αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η γερμανική προεδρία «θα κάνει ό,τι μπορεί». Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να υπάρξουν εκταμιεύσεις πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τέλος, το Eurogroup αναμένεται να κάνει τις προβλέψεις του για την ύφεση του 2020 και παράλληλα να επαναδιατυπώσει ότι θα υπάρξει και το 2021 δημοσιονομική ελευθερία, αλλά πάντα με την απαιτούμενη προσοχή για να μην ξεφύγουν τα ελλείμματα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.