ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εύσημα, αλλά και απαιτήσεις του Eurogroup από την Ελλάδα

19:51 - 05 Οκτ 2020 | Οικονομία
Εύσημα, αλλά και απαιτήσεις του Eurogroup από την Ελλάδα
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στην 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και μήνυμα για ανάλογη συνέχεια έστειλε το Eurogroup. Υπάρχει κατανόηση για τις καθυστερήσεις, ωστόσο, υπογραμμίστηκε με... νόημα πως η επόμενη 8η αξιολόγηση συνδέεται με εκταμίευση πόρων.

Επαινέσαμε την Ελλάδα και τον Χρήστο Σταϊκούρα για την πρόοδο που έγινε, τόνισε ο ιρλανδός επικεφαλής του οργάνου Paschal Donohoe μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, που είχε στο επίκεντρό της την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Σημειώθηκαν τα σημεία προόδου και έγινε μία πρώτη συζήτηση για την όγδοη αξιολόγηση που ξεκινά άμεσα και συνδέεται με εκταμίευση κονδυλίων.

Ο κ. Ντόνοχιου ανέφερε σχετικά πως ο κορονοϊός χτύπησε σκληρά την Ελλάδα αλλά χάρις στη σκληρή και δύσκολη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μπορεί να στηριχθεί στα καλά διαχειριζόμενα οικονομικά και την εμπιστοσύνη που δημιούργησε το επιτυχημένο σερί υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι δεδομένων των συνθηκών η Ελλάδα πήγε καλά στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Υπήρξε αναπόφευκτη καθυστέρηση σε κάποιες δράσεις αλλά η χώρα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις: το πτωχευτικό δίκαιο, το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, τα μέτρα στις επενδύσεις, τις αδειοδοτήσεις, την ενέργεια και τη δημόσια διοίκηση. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Αθήνα ώστε να γίνει πρόοδος εκεί που χρειάζεται στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης το Νοέμβριο, συνέχισε θυμίζοντας ότι αυτή συνδέεται με την εκταμίευση κονδυλίων.

Σημείωσε πως υπάρχουν ανησυχίες και καθυστερήσεις, αλλά είναι δικαιολογημένες. Περιμένουν, ωστόσο, ανάλογες επιδόσεις από την Ελλάδα και στη συνέχεια, ενώ υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα το πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να απορροφήσει τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες, αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις που έχουν και κοινωνικό πρόσημο. Σημείωσε ότι στο θέμα αυτό θα επανέλθουν οι θεσμοί. 

Επεσήμανε παράλληλα ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις καθώς ήδη είναι πίσω σε αυτόν τον τομέα. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, τόνισε.

Το Eurogroup επαναπροσδιόρισε και το πρόγραμμά του για το 2021, που είναι βασισμένο στις νέες ανάγκες που προέκυψαν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το πρόγραμμα εστιάζει στο Ταμείο Ανάκαμψης και στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και στην τραπεζική και κεφαλαιακή ένωση. Αναλυτικά ΕΔΩ

Σταϊκούρας: Επιβεβαιώθηκε η πρόοδος 

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου "αναγνωρίστηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε, έγκαιρα, μεθοδικά και στοχευμένα, μεγάλο πακέτο μέτρων, με το οποίο περιόρισε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας" και επίσης "επιβεβαιώθηκε η πρόοδος, παρά τη δυσμενή συγκυρία, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών", εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.  

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού: "Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η 7η  Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα. Είναι η τέταρτη θετική Έκθεση, σε λιγότερο από έναν χρόνο. 

Αναγνωρίστηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε, έγκαιρα, μεθοδικά και στοχευμένα, μεγάλο πακέτο μέτρων, με το οποίο περιόρισε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η πρόοδος, παρά τη δυσμενή συγκυρία, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα. 

Η Κυβέρνηση με το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που δείχνουν εταίροι και αγορές, προχωρά, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν ακόμη μπροστά της, την εφαρμογή του εμπλουτιζόμενου, συνεκτικού, δυναμικού και αποτελεσματικού σχεδίου της. 

Με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση, συνυπολογίζοντας και τους διαθέσιμους, πλέον, πόρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, την ανάταξή τους, και τη δρομολόγηση υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος- Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:04 - 05 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.