ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Πού θα πέσει «ψαλίδι» με την επιστροφή στην κανονικότητα

10:28 - 07 Οκτ 2020 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Πού θα πέσει «ψαλίδι» με την επιστροφή στην κανονικότητα
Με το «ψαλίδι» στο χέρι είναι το οικονομικό επιτελείο ώστε επιτρεπούσης της πανδημίας να κόψει σειρά έκτακτων δαπανών και να «μαζέψει» δημοσιονομικό χώρο καθώς ήδη τα καμπανάκια των Βρυξελλών έχουν ηχήσει.

Άλλωστε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα προβλέπεται μια εντυπωσιακή επάνοδος στον ορθό δημοσιονομικό δρόμο με δραστικό περιορισμό του ελλείμματος που φέτος αναμένεται να υπερβεί το 6% με βασικό όπλο την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που αν το επιτρέχει η επαναφορά στην κανονικότητα το 2021 ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί και αφορούν τις έκτακτες συνθήκες είναι τα εξής:

- Η προκαταβολή του φόρου για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις

- Η αναστολή πληρωμών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που ταμειακή ανάσα 512 εκ. ευρώ φέτος

- Η αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες

- Η κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που οι συμβάσεις εργασίας τους τίθενται φέτος σε προσωρινή αναστολή.

Επίσης, εφόσον καταργηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολής (φέτος στοίχισε 3,961 δισ. ευρώ), το ειδικό μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ στους εργαζόμενους με αναστολές συμβάσεων (1,257 δισ. ευρώ ) και η παράταση κατά δύο μήνες του τακτικού επιδόματος ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (540 εκ. ευρώ) θα υπάρξει μεγάλη ανακούφιση για τις δαπάνες.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ταμειακό κόστος των παρεμβάσεων τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, θα διαμορφωθεί το 2021 στα 2,383 δισ. ευρώ από 15,585 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή περιορίζεται κατά 13,202 δισ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξακης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 07 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.