ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ElevateGreece: Τριψήφιος αριθμός αιτήσεων μέσα σε 24 ώρες

23:22 - 14 Οκτ 2020 | Οικονομία
ElevateGreece: Τριψήφιος αριθμός αιτήσεων μέσα σε 24 ώρες
Τριψήφιος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση για να εγγραφούν στη νέα διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας για τις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις, "ElevateGreece", μόλις στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας της.

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και δίνει συγχαρητήρια στον υφυπουργό Χρίστο Δήμα που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λειτουργία στην ηλεκτρονική πύλη.

Στην ανάρτηση συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Μέσα σε 24 μόνον ώρες της νέας διαδικτυακής πύλης του @MinDevGR για τις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις #ElevateGreece, ήδη ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν αίτηση για να εγγραφούν είναι τριψήφιος! Μπράβο στον @ChristosDimas».

Elevate Greece: Το «σπίτι» των startups στην Ελλάδα-Προϋποθέσεις εγγραφής

Ένα δομημένο, δικτυωμένο και υποστηριζόμενο χρηματοδοτικά, οικοσύστημα για τις νεοφυείς εταιρείες στη χώρα, επιχειρεί να δημιουργήσει η Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή στεγάζεται υπό την ομπρέλα της πύλης “Elevate Greece”, η οποία ανοίγει για τις startups και υπόσχεται εκτός από θεσμική και χρηματοδοτική υποστήριξη.

“Αρχίζει και δημιουργείται κάτι καινούργιο στη χώρα μας και είναι χρέος μας αυτό το οικοσύστημα να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση της επίσημης έναρξης του Elevate Greece, της διαδικτυακής πύλης εισόδου στο οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας. Τόνισε, επίσης, ότι η στήριξη του οικοσυστήματος των startups στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στις νέες και τους νέους, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.

“Τα ανήσυχα πνεύματα, που τόσα υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επιτυχία”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μολονότι ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία οποιουδήποτε επιχειρηματικού εγχειρήματος, “δουλειά της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει το περιβάλλον. Να χτίσει το οικοσύστημα”.

“Μαζί με το Elevate Greece στήνουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις, προκειμένου αυτές οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν”, ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, κ. Γιάννης Τσακίρης.

€120 εκατ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δια στόματος του κ. Τσακίρη, γνωστοποίησε ότι εντός του Νοεμβρίου θα δημοσιευτεί πρόσκληση για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των startups. Με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας, που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν “μαλακής χρηματοδότησης” (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των €100.000.

“Έχουμε προϋπολογισμό €120 εκατ. από το ΕΣΠΑ, αν όλα πάνε καλά, θεωρώ ότι 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα ενισχυθούν από αυτήν τη δράση”, ανέφερε ο ίδιος. Σε αυτήν την πρωτοβουλία θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, το πρόγραμμα Grants to Equity - ο σχεδιασμός του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες σε συνεργασία με τον Όμιλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας - αλλά και τα Ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, που θα επακολουθήσουν.

Εθνικό Μητρώο

Σημαντικό βήμα για την καταγραφή των υφιστάμενων startups στην Ελλάδα, αποτελεί η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Elevate Greece. Στην πλατφόρμα θα εντάσσονται επιχειρήσεις, που πληρούν δύο βασικά χαρακτηριστικά: την καινοτομία και τη δυνατότητα κλιμάκωσης του εγχειρήματος.

“Το Elevate Greece θα αποτελέσει τη διαδικτυακή πύλη εισόδου, όπου όλες οι εταιρείες, που έχουν καινοτομία, θα μπορούν να καταγράφονται και να γίνονται αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής. Πάνω σε αυτήν την πλατφόρμα πολλές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις, που σήμερα δεν ξέρουμε ποιες είναι, αλλά που μετά από μερικά χρόνια μπορεί να μιλάμε για αυτές με θαυμασμό, θα έχουν ξεκινήσει την πορεία τους και θα έχουν τύχει από το κράτος της υποστήριξης που χρειάζονταν”, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

“Σήμερα, η πολιτεία δεν γνωρίζει πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιον κλάδο δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους έχουν, τι κύκλο εργασιών κάνουν. Με το Elevate Greece αυτά τα ερωτήματα θα έχουν πλέον απάντηση και η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει κομμένα και ραμμένα μέτρα, σύμφωνα με τις ανάγκες του οικοσυστήματος”, σημείωσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, κ. Χρίστος Δήμας.

Προϋποθέσεις εγγραφής

Οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση  μέσω του συνδέσμου elevategreece.gov.gr και η προθεσμία για το 2020, “τρέχει” μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2021, οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11.

Για να υποβάλλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο Elevate Greece, προκειμένου να εγγραφεί στο Μητρώο, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

• Να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ).

• Να μην ξεπερνά τα 8 έτη συμπληρωμένης λειτουργίας.

• Να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Ο τελευταίος Κύκλος Εργασιών να μην υπερβαίνει τα €50 εκατ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.