ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

e-ΕΦΚΑ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από 19 Οκτωβρίου

15:33 - 16 Οκτ 2020 | Οικονομία
e-ΕΦΚΑ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες από 19 Οκτωβρίου
Σε παραγωγική λειτουργία τίθενται από 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με εφαρμοστική εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ, νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, για Μη Μισθωτούς Ασφαλισμένους, Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες αυτές είναι:

  1. Βεβαίωση Υποβολής Απογραφικής Δήλωσης, στις περιπτώσεις έναρξης ατομικής δραστηριότητας.
  2. Μεταβολή δραστηριότητας, στις περιπτώσεις επέκτασης ή διακοπής Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.
  3. Λήξη ασφάλισης, στις περιπτώσεις διακοπής ατομικής δραστηριότητας.

Η υπαγωγή στην ασφάλιση, η μεταβολή επαγγελματικής δραστηριότητας και η διακοπή της ασφάλισης αποτελούν καθοριστικές επιχειρησιακές λειτουργίες, συνδεδεμένες άμεσα με την ορθή ασφαλιστική τακτοποίηση και εισφοροδότηση.

Στη ροή εκτέλεσής τους εμπλέκονται η διαφορετικότητα ασφαλιστικών διατάξεων πρώην  Φορέων, ο προσδιορισμός της ασφαλιστέας ιδιότητας, η ένταξη στο Μητρώο Ασφαλισμένων, ο τόπος άσκησης της δραστηριότητας, η νομική μορφή του ασκούντος τη δραστηριότητα, ο οικονομικός έλεγχος, η εισφοροδοτική αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση συνδέονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τη συμμετοχή τους σε ευρύτερες συναλλακτικές δραστηριότητες και, βεβαίως τη χορήγηση παροχών, υγείας και συνταξιοδοτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η απλοποίηση των ροών εργασίας μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα ολοκληρώνουν, με πλήρη και έγκυρο τρόπο, τον μέχρι σήμερα, φυσικό κύκλο εργασιών, αποτελεί κομβικό εγχείρημα.

Οι νέες υπηρεσίες παρέχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης/δήλωσης απογραφής, μεταβολής δραστηριότητας ή λήξης της ασφάλισης εξασφαλίζοντας αυτοματοποιημένα:

- ορθή ασφαλιστική και εισφοροδοτική κατάταξη, μέσω πλαισίου στοχευμένων ερωτήσεων

- χορήγηση των προβλεπομένων βεβαιώσεων

- διαλειτουργία με την ΑΑΔΕ για τη διαπίστωση της/των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εκκινούν, μεταβάλλονται ή διακόπτονται

- ένταξη στο Μητρώο Ασφαλισμένων και έναρξη ασφάλισης

- έναρξη εισφοροδότησης στην επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία

- χορήγηση των Διοικητικών Πράξεων που συνοδεύουν την έναρξη και διακοπή ασφάλισης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.