ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολόγηση εξπρές για να μπουν €750 εκατ. στα κρατικά ταμεία

08:02 - 19 Οκτ 2020 | Οικονομία
Αξιολόγηση εξπρές για να μπουν €750 εκατ. στα κρατικά ταμεία
Εν μέσω καλπασμού της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη και με τα «μαύρα» σύννεφα να συγκεντρώνονται πάνω από την οικονομία των κρατών-μελών, μπαίνει στην τελική ευθεία η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αυτήν την εβδομάδα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες.

Η εκτίμηση είναι ότι η όλη διαδικασία θα τελειώσει γρήγορα καθώς η ελληνική πλευρά έχει κλείσει σημαντικές εκκρεμότητες με τρόπο που ικανοποιεί του θεσμούς (Πτωχευτικό). Έτσι αναμένεται να ανοίξει μετά και την έκθεση των θεσμών που αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου ο δρόμος για την δόση των 740 εκατ. ευρώ  από τα ANFA’s και SMP’s.

Στην ατζέντα των τηλεδιασκέψεων αναμένεται να τεθούν τα δημοσιονομικά και ο προϋπολογισμός, (τόσο η υλοποίηση του φετινού όσο και του 2021), τα ενεργειακά και η πορεία εφαρμογής του target model, τα ελλείμματα στο λογαριασμό των ΑΠΕ, η απολιγνιτοποίηση, τα θέματα με το clawback και τη φαρμακευτική πολιτική, πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και ο μηδενισμός του στοκ των εκκρεμών συντάξεων εντός του 2021. Επίσης θα συζητηθεί και η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για το επόμενο έτος η Αθήνα αναμένεται να τονίσει ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη από 9% για το σύνολο του 2020 και το έλλειμμα θα κινηθεί στο 6,23% ΑΕΠ φέτος και μόλις 1% του ΑΕΠ το 2021.

Ωστόσο οι θεσμοί τηρούν μια πιο προσεκτική στάση θεωρώντας τις προβλέψεις αυτές ιδιαίτερα αισιόδοξες, εκτιμώντας το 2021 ότι το έλλειμμα θα είναι στο 2%. Βέβαια όλοι αναγνωρίζουν τον υψηλό δείκτη αβεβαιότητας που υπάρχει και δυσκολεύει τις προβολές για ΑΕΠ και έλλειμμα του χρόνου.    

Σε σχέση με τον νέο Πτωχευτικό κώδικα οι θεσμοί εκτιμούν ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση, κάτι που διευκολύνει σημαντικά την γρήγορη ολοκλήρωση τα αξιολόγησης. Παράλληλα αναμένουν ακριβή στοιχεία από τη κυβέρνηση για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων αλλά και των  ληξιπρόθεσμων χρεών, όπως και δεδομένα για το Σχέδιο Ανάπτυξης, που θα ανοίξει τον δρόμο για εκταμιεύσεις κονδυλίων 32 δισ. ευρώ στα επόμενα χρόνια, που θα συνοδεύονται όμως και από βαθιές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το κράτος, τους φόρους και τις αγορές.

 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 08:08 - 19 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.