ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΚΤ βάζει τα «γυαλιά» στους πολιτικούς-«Σωσίβιο» €13δισ. στην Ελλάδα

10:47 - 19 Οκτ 2020 | Οικονομία
Η ΕΚΤ βάζει τα «γυαλιά» στους πολιτικούς-«Σωσίβιο» €13δισ. στην Ελλάδα
«Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί». Αυτό αναφέρει στην Καθημερινή της Κυριακής το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα σημειώνει ότι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα PEPP έχει σταθεροποιήσει τις συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Ουσιαστικά το στέλεχος της ΕΚΤ παραπέμπει σε νέες παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας στη μάχη κατά της ύφεσης που έφερε η πανδημία σημειώνοντας ότι σε επίπεδο νομισματικό και δημοσιονομικό έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν με αποφυγή λαθών του παρελθόντος. Ουσιαστικά ο κ. Πανέτα σημείωσε ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων από τους πολιτικούς θεσμούς της ΕΕ έσωσε καταστάσεις σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει με την Ελληνική κρίση.

Πάντως το κλίμα σε όλη την Ευρώπη και η επιβολή νέων, αυστηρών περιοριστικών μέτρων, επιδεινώνουν το ήδη βαρύ κλίμα στην οικονομία. Παράλληλα όλοι εναποθέτουν τις ελπίδες για ανάκαμψη το 2021 στο εμβόλιο. Βέβαια η πρόοδος που γίνεται στο μέτωπο των φαρμάκων, εν πολλοίς αθόρυβα, ίσως δώσει περισσότερα στη μάχη κατά της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις κι εκατομμύρια εργαζόμενοι απειλούνται και γι’ αυτό η ΕΚΤ εξετάζει νέες κινήσεις. «Ο μόνος δρόμος είναι να στηριχθούν δυναμικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Πανέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της ΕΚΤ είναι:

  1. Παράταση του ειδικού προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία το περίφημο, PEPP. Εκπνέει στο τέλος του Ιουνίου του 2021, αλλά ήδη θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί ως το Δεκέμβριο του 2021
  2. Αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού που αρχικά ανήλθε στα 750 δισ. ευρώ, ενισχύθηκε τον περασμένο Ιούνιο κατά 600 δισ. ευρώ και κατά 500 δισ. ευρώ, για να φτάσει έτσι στα 1,85 τρισ. ευρώ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι αργεί το Ταμείο Ανάκαμψης, φαίνεται ότι και πάλι η ΕΚΤ θα βγάλει τα «κάστανα» από τη φωτιά.

Ειδικά για την Ελλάδα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ είχε αγοράσει σχεδόν 13 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, πιέζοντας την τιμή του ελληνικού 10ετούς στα ιστορικά χαμηλά του 0,77%, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για μια ακόμα έξοδο στις αγορές πριν από το τέλος του έτους.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:14 - 19 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.