ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερη ευκαιρία για χρέη σε Εφορία, Ταμεία, Υγεία

10:30 - 20 Οκτ 2020 | Οικονομία
Δεύτερη ευκαιρία για χρέη σε Εφορία, Ταμεία, Υγεία
Ανοίγει ο δρόμος για νέες ρυθμίσεις χρεών προς τα Ταμεία, μετά την ανακοίνωση νέων ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία.

Δυνατότητα ένταξης εκ νέου σε ρύθμιση για την αποπληρωμή ασφαλιστικών οφειλών προς τα Ταμεία θα έχουν όσοι βρέθηκαν εκτός εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για μία ρύθμιση ανάλογη με αυτή που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών για ρυθμίσεις χρεών στην Εφορία.

H δεύτερη αυτή ευκαιρία, σύμφωνα με την Καθημερινή θα αφορά στις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών προς το ΚΕΑΟ που χάθηκαν το διάστημα των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται πως όλες οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών πάγωσαν για 3 μήνες και η αποπληρωμή τους ξεκίνησε εκ νέου από τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Εκτός ρύθμισης έμειναν όσοι είτε δεν πλήρωσαν ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις, είτε δεν κατέβαλαν τις βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν εντός του 2020.  Ειδικά δε στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, ο κίνδυνος είναι διπλός καθώς το ποσό της αρχικής οφειλής μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας του επανυπολογισμού και μια πιθανή απώλεια της ρύθμισης των 120 δόσεων έχει πολύ σημαντικό κόστος για αυτούς.

Ένα από τα πιθανά σενάρια προβλέπει την αποπληρωμή των δόσεων που έχουν χαθεί, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να αναβιώσει η ρύθμιση χωρίς αρνητικές συνέπειες. Παράλληλα θα προβλέπεται και η δυνατότητα ταυτόχρονης ρύθμισης των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2020 , έτος που εμφανίστηκε η πανδημία του κορονοϊού σε έως 12 δόσεις.

Υπάρχουν επίσης εισηγήσεις ένταξης και των οφειλών του 2019 προκειμένου η επανένταξη να καταστεί ελκυστικότερη. Όσο για τους οφειλέτες που κατά τη διάρκεια της καραντίνας πάγωσαν τις οφειλές τους έως τον Ιούνιο, θα προβλέπεται η δυνατότητα μεταχρονολόγησης των καταβολών ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν στο τέλος Οκτωβρίου. Παράλληλα και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές που πάγωσαν μέσα στην καραντίνα , τόσο για επιχειρήσεις όσο και για τους μη μισθωτούς θα μπορούν να αποπληρωθούν από τον Μάιο του 2021 και μετά σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ρύθμιση οφειλών από rebate και clawback σε 120 δόσεις

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε στο μεταξύ η ένταξη των ανείσπρακτων οφειλών των παρόχων/προμηθευτών υπηρεσιών υγείας για τα έτη 2013-2019 σε ρύθμιση σε δόσεις.

Ως ανείσπρακτη οφειλή ορίζεται το ποσό εκείνο που υφίσταται κατά τον χρόνο γνωστοποίησης του ύψους και του πλήθους των δόσεων στον πάροχο - προμηθευτή υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ.

Για την ένταξη του παρόχου-προμηθευτή υπηρεσιών υγείας στη ρύθμιση, απαιτείται σχετική αίτηση, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ. Σε περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλλει τη σχετική αίτηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ) στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει. Στην εν λόγω αίτηση πρέπει να αναφέρεται ότι ο πάροχος-προμηθευτής υπηρεσιών υγείας επιθυμεί την ένταξή του στη ρύθμιση οφειλών από rebate-clawback ετών 2013-2019, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του ν. 4647/2019 (Α’ 204)

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης ορίζεται η 30η Νοεμβρίου 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:37 - 20 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.