ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η επανέκδοση 15ετους ομολόγου από την Ελλάδα

07:58 - 21 Οκτ 2020 | Οικονομία
Σήμερα η επανέκδοση 15ετους ομολόγου από την Ελλάδα
Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά, κάτι που βοήθησε τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να λάβει την απόφαση να προχωρήσει στο reopening του 15ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο με επιτόκιο 1,87%.

Με τη νέα έκδοση εκτός από την άντληση 2 δισ. ευρώ θα επιτευχθεί όπως όλα δείχνουν χαμηλότερο επιτόκιο κοντά στο 1% βελτιώνοντας την καμπύλη των αποδόσεων. Από την άλλη πλευρά το οικονομικό επιτελείο αποκτά μεγαλύτερη ρευστότητα σε μία περίεργη περίοδο που ουδείς γνωρίζει τι σου ξημερώνει.

Ήδη έχει δοθεί εντολή στις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan να ξεκινήσουν τη διαδικασία επανέκδοσης του 15ετούς και σήμερα αναμένεται όπως προαναφέρθηκε να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας «Προσδοκούμε σε αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο σε αυτή την έκδοση». Όπως είπε η χώρα έχει μέχρι τώρα  πετυχημένες εκδόσεις με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Είναι δείγμα εμπιστοσύνης  των αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και τις προοπτικές της χώρας. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το έχει αντλήσει 10 δισ. ευρώ συνολικά κι μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να φθάσουν τα 13,5-14 δισ. ευρώ.

Από τα χρήματα που έχουν αντληθεί έχουν καλυφθεί οι προσωρινές μειώσεις φόρων, τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ θα καλυφθούν και η πληρωμή των αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Την ίδια πολιτική αναμένεται να ακολουθήσει και το 2021 ο ΟΔΔΗΧ. Το δανειακό πρόγραμμα θα κινηθεί σε επίπεδα άνω των 11 δισ. ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και το πρόγραμμα έκδοσης εντόκων γραμματίων όπου το ελληνικό δημόσιο έχει καταφέρει να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 10:53 - 21 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.