ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απειλή του lockdown επαναφέρει τα μέτρα στήριξης αγοράς-εργασίας

08:29 - 22 Οκτ 2020 | Οικονομία
Η απειλή του lockdown επαναφέρει τα μέτρα στήριξης αγοράς-εργασίας
Η έξαρση της πανδημίας, με πολλές περιοχές της χώρας να βρίσκονται στο κατώφλι αυστηρών περιοριστικών μέτρων, φέρνει στο προσκήνιο της ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας.

Βαρόμετρο αναμφίβολα του εύρους του νέου πακέτου θα είναι το πώς θα διαμορφωθεί το χρώμα του επιδημιολογικού χάρτη για την Αττική που σήμερα είναι στο «πορτοκαλί» δηλαδή το επίπεδο 3.

Σήμερα αναμένεται να συζητηθούν τα μέτρα που προσδιορίζεται να εκκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης και στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δεν πάνε καλά και αναμένεται να μπει κι εκεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός συγκράτησης της επέλασης της πανδημίας.

Εφόσον όμως, η επιδημιολογική εικόνα και στις δυο περιοχές παραπέμψει στη ζώνη 4 τότε αναμφίβολα η έκταση του πακέτου θα είναι μεγάλη καθώς στην Αττική συγκεντρώνεται το 48% του ΑΕΠ, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 8,9%. Ήδη βέβαια στη ζώνη συναγερμού έχουν μπει 7 περιοχές που παράγουν το 16% του ΑΕΠ.

Στο φόντο μάλιστα του νέου Lockdown μεγάλο είναι το ζήτημα με τις ΜμΕ καθώς είναι αμφίβολο αν πολλές από αυτές θα αντέξουν. Παράλληλα στο επίκεντρο του οικονομικού επιτελείου είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με την ανεργία.  

Ήδη βέβαια υπάρχει φροντίδα για την στήριξη του «μαξιλαριού» καθώς η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 2 δισ. με κόστος κάτω από 1,2% με την κδοση 15ετούς ομολόγου χθες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού», άντλησε από τις αγορές 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%, όταν στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Παράλληλα, σημείωσε πως η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.

Με βάση λοιπόν τα ταμειακά διαθέσιμα εξετάζονται μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη εργασίας και επιχειρήσεων.

Ήδη είναι η γνωστή η φαρέτρα με τα θεσμοθετημένα ήδη από τον Απρίλιο μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις «λουκέτου» στην οικονομία. Έτσι:

  • οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά μπορεί να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
  • Θα επιστρέψει πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το τέταρτο σε σειρά, που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, κι όπου δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επίσης με τροπολογία, που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, παρατείνεται ως το τέλος του έτους η κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εισφορών των επιχειρήσεων-εργαζομένων, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ενώ προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τις περιοχές «πολύ υψηλού» και «υψηλού» κινδύνου, στο 20% για τις περιοχές «μέτριου» κινδύνου και προαιρετικά για τις περιοχές «χαμηλού» κινδύνου.

Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργαζομένων- ένταξης στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τις περιοχές «2-3».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.