ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα θέρμανσης: Επέκταση δικαιούχων με ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος

08:50 - 22 Οκτ 2020 | Οικονομία
Επίδομα θέρμανσης: Επέκταση δικαιούχων με ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος
Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη νέα μορφή που θα έχει το επίδομα θέρμανσης που αναμένεται να συμπεριλάβει στην περίμετρο επιδοτήσεων κι άλλα καύσιμα πλην του πετρελαίου.

Επίσης, αναμένεται στο φόντο του έντονου φαινομένου ενεργειακής φτώχειας που φέρνει η ύφεση και η ανεργία αναμένεται να διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν το ποσό της επιδότησης. Σημειώνεται ότι το επίδομα της περιόδου 2020-2021 είναι αυξημένο κατά 14 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και φτάνει στα 84 εκατ. ευρώ. Βέβαια η ζήτηση είναι χαμηλή λόγω του ότι όλοι φρόντισαν τον περασμένο Μάιο να φουλάρουν τις δεξαμενές καθώς η η τιμή του είχε βρεθεί σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα λόγω της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Με τον κίνδυνο να μείνουν αδιάθετα τα σχετικά κονδύλια λοιπόν η κυβέρνηση εξετάζει να διευρύνει φέτος τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και να συμπεριλάβει κι άλλες μορφές θέρμανσης. Ειδικά για τη θέρμανση με ξύλα και πέλλετ, εξετάζεται να υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». Δηλαδή, να αποκλειστούν όσοι κάνουν τη χρήση τέτοιων καυσίμων σε μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) αλλά μόνο στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων. Σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί κλπ) δεν θα υπάρξει ενίσχυση καθώς τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα είναι τα εξής: Για να λάβει κάποιος επίδομα θα πρέπει το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά του να είναι έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Επίσης το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινάει από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.