ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών: Κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων έως 75%

17:37 - 23 Οκτ 2020 | Οικονομία
Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών: Κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων έως 75%
Στα σκαριά είναι η υπουργική απόφαση για τους όρους με τους οποίους θα γίνεται η εξωδικαστική επίλυση εκκρεμών φορολογικών διαφορών που βρίσκονται στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων έως και 75% εφόσον το ποσό της οφειλής καταβληθεί σε μία δόση. Στην περίπτωση των 24 δόσεων η έκπτωση περιορίζεται στο 35% ενώ ανάλογα με το ποσό της καταβολής θα διαμορφώνεται και το ύψος του κουρέματος των προσαυξήσεων και προστίμων.

Σημειώνεται ότι για να γίνει πράξη η νέα αυτή πρωτοβουλία της φορολογικής διοίκησης θα συσταθεί μια Ειδική Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης, η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογούμενων, που θα αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος των φορολογουμένων για τις αναθεωρήσεις των φορολογικών καταλογισμών.

Με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή το καλοκαίρι οι αιτήσεις για την εξώδικη επίλυση της διαφοράς θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί μέχρι 31 Μαΐου 2021 ή μέχρι 31 Ιουλίου 2021 ανάλογα με την κατηγορία της υπόθεσης.

Οι φορολογούμενοι με την αίτηση εξώδικης επίλυσης μπορεί να προβάλλουν μόνο τους κάτωθι ισχυρισμούς:

-παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.

-παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

-εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.

-αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.

-μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η αίτηση θα υπογράφεται υποχρεωτικά από δικηγόρο και θα αναφέρει το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, την ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας του φορολογουμένου, του νόμιμου αντιπροσώπου του, αν υποβάλλεται δε από νομικό πρόσωπο, ένωση προσώπων ή ομάδα περιουσίας, την επωνυμία και την έδρα τους, τον αριθμό φορολογικού μητρώου, καθώς και το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας και του χώρου εργασίας του εκπροσώπου τους.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.