ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σταθερή» Ελλάδα για DBRS και S&P-Ύφεση 9% και...rebound 6,8%

00:18 - 24 Οκτ 2020 | Οικονομία
«Σταθερή» Ελλάδα για DBRS και S&P-Ύφεση 9% και...rebound 6,8%
Ο οίκος Standard and Poor's διατήρησε σταθερή την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ-/Β για την Ελλάδα, καθώς και σταθερό outlook.

Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκο θα καταγράψει ύφεση 9% το 2020, αλλά και έχει ανάκαμψη 6,8% το 2021. Θα ακολουθήσει ανάπτυξη 5,5% το 2022 και 3,9% το 2023. 

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια, εν όψει των επιπλοκών της πανδημίας στην οικονομία και τον προϋπολογισμό, κάτι που υποστηρίζει το ελληνικό αξιόχρεο. 

Το καλό και το κακό σενάριο

Η S&P τονίζει ότι το ελληνικό αξιόχρεο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί, αν η ανάκαμψη είναι σημαντικά κατώτερη των εκτιμήσεων, περιορίζοντας το δημοσιονομικό "μαξιλάρι" και οδηγώντας σε απόκλιση από τις τρέχουσες προβλέψεις στον προϋπολογισμό. 

Στον αντίποδα, θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ελληνικό rating αν η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία μετριαστεί και αναστραφεί η συνδεδεμένη τάση επιδείνωσης των στοιχείων του προϋπολογισμού. Καταλύτης αναβάθμισης είναι επίσης η συνεχιζόμενη εφαρμογή οικονομικών πολιτικών για να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες δομικές προκλήσεις για την οικονομία. Σε αυτό το σενάριο, η έκθεση των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωνόταν σημαντικά.  

Διατήρησε το ΒΒ για την Ελλάδα η DBRS

O οίκος DBRS διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ (low) για την Ελλάδα, διατηρώντας σταθερό outlook. 

Η επιβεβαίωση της σταθερής τάσης αντανακλά την εκτίμηση ότι η Ελλάδα εισήλθε στην εποχή της πανδημίας μετά από χρόνια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και με σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό παρέχει στη χώρα δημοσιονομική ευελιξία για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει έκτακτα μέτρα στήριξης για να μετριάσει το οικονομικό σοκ και να περιορίσει το κλείσιμο επιχειρήσεων. 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:29 - 24 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.