ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταξύ πλειστηριασμών και «στρατηγικών κακοπληρωτών»-Επαναφορά ατζέντας για το ιδιωτικό χρέος

10:25 - 26 Οκτ 2020 | Οικονομία
Μεταξύ πλειστηριασμών και «στρατηγικών κακοπληρωτών»-Επαναφορά ατζέντας για το ιδιωτικό χρέος
Επαναφορά στην οικονομία επέφερε για το δημόσιο διάλογο η συζήτηση στη Βουλή. Την ώρα που η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά κυριαρχούν, η πρόταση μομφής έφερε στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια οικονομίας και κοινωνίας. Τράπεζες και κοινωνική συνοχή είναι τα βασικά διακυβεύματα κι εκεί κάπου εμφιλοχωρούν και οι προσπάθειες των fund, που χωρίς αυτά δεν μπορούν βέβαια να ορθοποδήσουν οι τράπεζες να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία».

Τα 200 και πλέον δισεκατομμύρια, που χρωστούν οι Έλληνες, ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά ζητήματα που κλήθηκαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις να επιλύσουν ωστόσο δεν έγινε εφικτό να λυθεί. Βασικό πλέον σημείο είναι στο νέο Πτωχευτικό ότι σε τρία χρόνια μπορεί κάποιος να επανεκκινήσεις προσπάθεια οικονομικής δράσης, αφού ρευστοποιήσει την περιουσία του πρώτα.

Πλέον ρευστοποιείται το σύνολο της ακίνητης και κινητής περιουσίας του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, ενώ δεν υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας. Ωστόσο, όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000-21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000-180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000-21.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι τους με ενοίκιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση ενός νέου φορέα που θα ανήκει σε επενδυτές και θα αγοράζει τις κατοικίες φυσικών προσώπων που πτωχεύουν, χαρακτηρίζονται ευάλωτα και υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Στο φόντο αυτό προβλέπεται και επιτάχυνση της τελεσιδικίας των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Έτσι υποθέσεις που εκκρεμούν 25 ολόκληρα χρόνια, επιταχύνονται και θα περάσουν από ακροατήριο σε πρώτο βαθμό μέσα στο 2021.

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010) που βρίσκεται στη Βουλή, όλοι οι δανειολήπτες με υποθέσεις του νόμου Κατσέλη που αναμένουν δικάσιμο σε πρώτο βαθμό μετά τις 15 Ιουνίου του 2021, θα πρέπει να επανυποβάλουν την αίτησή τους για να πάρουν δικάσιμο μέσα στο 2021. Σημειώνεται ότι οι δικάσιμοι εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη εκτείνονται μέχρι το 2032, δηλαδή αποφάσεις αναμένονταν το 2050. Με την εκδίκαση όλων των υποθέσεων εντός του 2021 και δεδομένου ότι διατηρείται το δικαίωμα έφεσης για τους αιτούντες, οι τελεσίδικες αποφάσεις αναμένονται το 2025 – 2027.

Το ενδιαφέρον είναι ότι για να διατηρήσουν το δικαίωμα στην εκδίκαση της αίτησής τους, οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στον νόμο 3869/2010 θα πρέπει να ζητήσουν επαναπροσδιορισμό των αιτήσεών τους και να αποδεχτούν άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου τους ώστε να εξακριβώνεται προδικαστικά η αλήθεια των ισχυρισμών τους περί οικονομικής αδυναμίας που χρήζει την προστασία του νόμου. Αυτό είναι κι ένα βασικό σημείο για να ξεσκεπαστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σε κάθε περίπτωση οι δανειολήπτες θα πρέπει να ξεκινήσουν από την 1η Δεκεμβρίου τις αιτήσεις επαναπροσδιορισμού.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 26 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.