ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιους αφορά η «διόρθωση» στην επιστρεπτέα προκαταβολή

12:16 - 29 Οκτ 2020 | Οικονομία
Ποιους αφορά η «διόρθωση» στην επιστρεπτέα προκαταβολή
Μέχρι τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, θα μπορούν επιχειρήσεις, που δήλωσαν, έως την 28η Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτήν την ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, να καταθέσουν αιτήσεις.

Κατ' εξαίρεση με απόφαση του υπ. Οικονομικών, μένει ανοικτή η πλατφόρμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά και νέα δεδομένα στην οικονομία λόγω της πανδημίας. Έτσι πέρα από την παράταση το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να βελτιώσει και τους όρους της έγκρισης αυτών των χαμηλότοκων δανείων.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις, οι οποίες υπέβαλαν έως τώρα αίτηση που απορρίφθηκε, επειδή δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος ως τις 28 Σεπτεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα να επανυποβάλουν ως την ερχόμενη Δευτέρα και να λάβουν μέρος στο πλέον επιτυχημένο εργαλείο στήριξης.

Αλλά και οι όροι υπό τους οποίους μια επιχείρηση μπορεί να έχει «κούρεμα» 40% στην επιστρεπτέα προκαταβολή βελτιώνονται. Πιο συγκεκριμένα με την παλιά διατύπωση της Απόφασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή ουσιαστικά αποκλειότανε από αυτό το ευεργετικό μέτρο τις επιχειρήσεις με ένταση εργασίας το καλοκαίρι, απασχολώντας περισσότερο προσωπικό σε σχέση με τους προηγούμενους ή τους επόμενους μήνες. Με τη νέα διατύπωση, το κριτήριο για τον αριθμό του προσωπικού, γίνεται πιο ελαστικό ως προς το μήνα αναφοράς για τον αριθμό των εργαζομένων.

Ειδικότερα, παρέχεται δυνατότητα επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων ως και την 1η Αυγούστου 2021. Σε περίπτωση, όμως, που ο αριθμός των εργαζομένων την 1η Αυγούστου 2020 είναι υψηλότερος από αυτόν της 1ης Μαρτίου 2020, το «κούρεμα» παρέχεται εφόσον διατηρήσει κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων του Μαρτίου ως και την 1η Αυγούστου του 2021. Σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται απ’ αυτήν την εξίσωση οι λύσεις συμβάσεων λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Αντίστοιχα υπάρχει ευελιξία και ως προς την υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων ως το τέλος του έτους, για όσους χρηματοδοτηθούν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Έτσι αν ο αριθμός εργαζομένων είναι υψηλότερος την 1η Αυγούστου, σε σύγκριση με αυτόν της 1ηςΜαρτίου, ως βάση υπολογισμού για την ΕΡΓΑΝΗ θα ληφθεί ο Μάρτιος.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Με άλλη Απόφαση ορίζονται και οι προϋποθέσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, που έχουν πληγεί οικονομικά και για τους οποίους ίσχυσαν ειδικά και έκτακτα μέτρα περί απαγόρευσης ή αναστολής λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους κατά τον Αύγουστο.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι:

  • οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι
  • οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων
  • οι κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε.
  • οι επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες
  • δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και 20 εργαζόμενους.

Η αίτηση για τη χορήγηση της αποζημίωσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2020, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» και τα 534 ευρώ κ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρησης που δηλώνεται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ. Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της.

kadd

Τελευταία τροποποίηση στις 12:26 - 29 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.