ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Σε πτώση το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο-Βελτιώθηκε στην Ελλάδα

14:16 - 29 Οκτ 2020 | Οικονομία
Ευρωζώνη: Σε πτώση το οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο-Βελτιώθηκε στην Ελλάδα
Σχετικά σταθερός παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καθώς μειώθηκε ελαφρά από 91,1 σε 90,9, η οποία είναι και η πρώτη πτώση του δείκτη από τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επηρεάζεται από την περιστολή της ανάκαμψης που είχε σημειωθεί μετά τα lockdown της άνοιξης, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγεί εκ νέου σε περιορισμούς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο μεταποιητικός τομέας εξακολουθεί να αποτελεί φωτεινή εξαίρεση καθώς το κλίμα για τη βιομηχανική δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά από –11,4 σε -9,6, καθώς τα βιβλία παραγγελιών συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έδειξαν σημαντική βελτίωση στην πρόσφατη τάση παραγωγής, η οποία οδηγεί στην εκτίμηση ότι η βιομηχανική παραγωγή θα μπορούσε να κάνει την έκπλήξη με ανοδική πορεία για την περίοδο Σεπτεμβρίου / Οκτωβρίου.

Καθώς οι χώρες έχουν απομακρυνθεί μέχρι τώρα από τον περιορισμό της μεταποιητικής παραγωγής ως μέρος των νέων μέτρων κλειδώματος, η βιομηχανία θα μπορούσε να συνεχίσει να ανακάμπτει και το Νοέμβριο.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των υπηρεσιών μειώθηκε τον Οκτώβριο, από -11,2 σε -11,8 με τη μείωση να αντικατοπτρίζει τον αναμενόμενο αντίκτυπο των νέων περιοριστικών μέτρων καθώς οι προσδοκίες για μελλοντική ζήτηση επιδεινώθηκαν απότομα.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης βελτιώθηκε στη Γερμανία (1,5 μονάδες) και την Ιταλία (1,2), ενώ υποχώρησε σημαντικά στην Ολλανδία (-2.2) και τη Γαλλία (-4,5). Το κλίμα στην Ισπανία παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (-0,2 μονάδες).

Η εικόνα στην Ελλάδα

Βελτιωμένο εμφανίστηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο με το δείκτη οικονομικού κλίματος να αυξάνεται τον Οκτώβριο στις 92,3 μονάδες από 89,5 τον Σεπτέμβριο. Αύξηση σημείωσε και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης στις 106,6 από τις 105,3 μονάδες.

Ειδικότερα, η αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στη βιομηχανία (-9,0 από -18,1 μονάδες), τις υπηρεσίες (-25,6 από -26,9), το λιανικό εμπόριο (-15,3 από -21,1) και τις κατασκευές (-46,6 από -52,1). Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε (-45,5 από -41,0 μονάδες).

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.