ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο πακέτο μέτρων με «ναυαρχίδα» τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή

09:51 - 30 Οκτ 2020 | Οικονομία
Νέο πακέτο μέτρων με «ναυαρχίδα» τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης των πληγέντων από την πανδημία δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπάρξουν εξειδικεύσεις ενώ ήδη στο όλο θέμα αναμένεται να αναφερθεί σε γενικές γραμμές το βράδυ ο Πρωθυπουργός.

Το αρχικό κόστος τους θα είναι τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα προστεθεί στα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται, ενώ το ποσό θα αυξηθεί στην πορεία εφόσον η εξέλιξη της πανδημίας οδηγήσει και σε νέα lockdown.

Καταλύτης για το κόστος αναμένεται να είναι το εύρος της «καραντίνας» που θα επιβληθεί στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνει επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής με την 4η φάση της, η οποία αναμένεται να πέσει στην αγορά στα Χριστούγεννα.

Βασικό νέο στοιχείο είναι ότι ο λήπτης θα επιστρέφει το 50% του ποσού που θα λάβει, κάτι που είναι και το πλέον βασικό όπλο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Επίσης, θα ακολουθήσει 5ος κύκλος στις αρχές του 2021.

Παράλληλα επεκτείνονται οι αναστολές πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων πέραν του Δεκεμβρίου, όπως επίσης οι πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ακόμη, επεκτείνονται οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, με την καταβολή ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ τον μήνα, μειώσεις ενοικίων, φθηνά δάνεια και παροχή πρόσθετης ρευστότητας μέσω των εγγυοδοτικών και ευρωπαϊκών ταμείων.

Πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία για το νέο πλήγμα στην οικονομία από τον κορονοϊό. Τα νέα μέτρα επιβαρύνουν το κρατικό ταμείο καθώς μάλιστα και η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.

Γι’ αυτό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βάζουν χαμηλά τον πήχη αξιοποίησης του «μαξιλαριού» σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση ενώ θεωρούν  ότι πρέπει το «μαξιλάρι» να διαφυλαχθεί «ως κόρη οφθαλμού» για έκτακτες και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Επίσης σημειώνουν ότι η στάθμη της δεξαμενής δεν πρέπει να πέσει κάτω από ένα επίπεδο θα πρέπει να διατηρηθεί  σε ένα σημείο ώστε να μην δημιουργηθούν πιέσεις στο κόστος δανεισμού και στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που πάει σε δείκτες πάνω από 200% του ΑΕΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.