ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησαν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τους πληγέντες του «Ιανού»

20:05 - 30 Οκτ 2020 | Οικονομία
Ξεκίνησαν οι πληρωμές των αποζημιώσεων για τους πληγέντες του «Ιανού»
«Πράσινο φως» στην πίστωση ποσού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί σε 6.743 αγρότες και 169 κτηνοτρόφους, άναψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για τη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευσή του για άμεση πληρωμή μίας «γενναίας» προκαταβολής, μέχρι την οριστική εκτίμηση της συνολικής ζημίας που έχει προκληθεί στις πληγείσες περιοχές.

Η πίστωση των παραπάνω ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων έχει αρχίσει να πραγματοποιείται σταδιακά από σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Από αυτά, τα 24,5 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις για τη φυτική καλλιέργεια ως εξής ανά στρέμμα: 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο, 30 ευρώ για τη μηδική και 1,4 εκατ. ευρώ για το ζωικό κεφάλαιο συνολικά.

«Η πληρωμή των παραπάνω προκαταβολών είναι το πρώτο βήμα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΕΛΓΑ προσθέτοντας πως «Η επόμενη πληρωμή προκαταβολών προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020».

Τέλος σημειώνει πως η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ασφαλιστικού οργανισμού ως προς τις αποζημιώσεις των ζημιών του «Ιανού» προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2021 με αρχές Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) καταβάλει προκαταβολές αποζημιώσεων και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 18 ημερών από την ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεων ζημίας οι οποίες μάλιστα, επίσης για πρώτη φορά, έχουν υπολογιστεί στο 100% της αξίας του ασφαλιζόμενου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.