ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα αιτήματα της εστίασης ενόψει lockdown–Στο «κόκκινο» οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας

09:29 - 31 Οκτ 2020 | Οικονομία
Τα αιτήματα της εστίασης ενόψει lockdown–Στο «κόκκινο» οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας
Πακέτο 4 αξόνων με μέτρα για την εστίαση ζητεί ο κλάδος ώστε να αντιμετωπίσει το βάρος που θα φέρει το επερχόμενο ολικό ή μερικό Lockdown των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον και οι επιχειρήσεις μου συνδέονται με τα μαγαζιά αυτά, δηλαδή επιχειρήσεις τροφοδοσίας, οινοποιία, ποτοποιίες, ζυθοποιία, βιομηχανία τροφίμων και πρωτογενής τομέας βρίσκονται σε απόγνωση ζητώντας έμπρακτη στήριξη σε όλη την αλυσίδα αξίας.

Μιλώντας χτες το πρωί στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε τέσσερα βασικά μέτρα. Όπως είπε η χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων δηλαδή ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, η προώθηση «κουρέματος» οφειλών και δυνατότητας αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών σε πολλές δόσεις, η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων με παράλληλη στήριξη των ιδιοκτητών αλλά και  η πλήρης κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος είναι απαραίτητα για να επιβιώσει ο κλάδος.

Παράλληλα ο κ. Καββαθάς μιλώντας χτες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ανάφερε ότι  ο κλάδος είναι βαθιά πληγωμένος από τη μείωση του κύκλου εργασιών μεσοσταθμικά κατά 60%. Γιαυτό απατούνται,  όπως είπε «μέτρα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότησή του, μέτρα που έχουν να κάνουν με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, δηλαδή κάλυψη 100% του μη μισθολογικού κόστους, όπως και η μείωση του ενοικίου 40% για το επόμενο εξάμηνο, η απαλλαγή από τέλη-φόρους από τους δήμους για το επόμενο εξάμηνο και βέβαια μια γενναία ρύθμιση των οφειλών που έχουν γεννηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.»

Συνολικά πάντως η εστίαση και όλη η αλυσίδα αξίας που συνδέεται μαζί της είναι σε περιδίνηση καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται και πάλι να βρεθούν επί της ουσίας με κατεβασμένα ρολά. Ακόμη και το σενάριο της λειτουργίας μέχρι τις 9-10 το βράδυ ουσιαστικά καταδικάζει τον κλάδο και τις  συνδεόμενες επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία.

«Η λέξη lockdown είναι συνώνυμη της εστίασης, γιατί είναι ο μοναδικός κλάδος ο οποίος πλήττεται από συνεχιζόμενα μέτρα από τις 10 Αυγούστου με τεράστιες επιπτώσεις και η λειτουργία των επιχειρήσεων και στη βιωσιμότητά τους και βέβαια τις 330.000 θέσεις εργασίας που έχει ο κλάδος, γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα» ανέφερε στον Αντ1 ο κ. Καββαθάς αναδεικνύοντας και το πόσο βαθιά θα επηρεαστεί συνολικά η οικονομία από τα νέα μέτρα. «Πρέπει να θυμόμαστε τον πολλαπλασιαστή αυτού του κλάδου που συμπαρασύρει πάρα πολλούς άλλους κλάδους της οικονομίας, ξεκινώντας από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα της οικονομίας. Και βέβαια αν συμβεί είτε το περιοριστικό ωράριο, π.χ στις 10 το βράδυ, είτε πάμε σε lockdown, αυτό που χρειάζεται, θα πρέπει ο κ. Πρωθυπουργός να ανακοινώσει αντισταθμιστικά μέτρα ουσιαστικής στήριξης του κλάδου» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Στο μεταξύ επιχειρήσεις τροφοδοσίας με φρέσκα προϊόντα είναι στο κόκκινο, καθώς μάλιστα πολλές από αυτές είναι μικρές. Όπως αναφέρουν στο Reporter.gr στελέχη της αγοράς καθώς ο ΚΑΔ τους δεν εντάσσεται όλο αυτό το διάστημα στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής και σε άλλα εργαλεία έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση.

«Αντί να βάζουν μόνο το κριτήριο των ΚΑΔ στο υπ. Οικονομικών καλό είναι να συγκρίνουν τζίρους 2019 με 2020 ... Αμέσως φαίνεται ποιος έχει και ποιος δεν έχει πρόβλημα ...ειδικά όταν κάποιοι παρουσιάζουν μειώσεις τζίρου 90%» αναφέρουν τα ίδια στελέχη μιλώντας στο Reporter.gr προσθέτοντας: «Πρέπει  να αναφερθεί και κάπου ότι όσο πληγέντες είναι τα εστιατόρια άλλο τόσο είναι και οι επιχειρήσεις που τα τροφοδοτούν και οι  ΚΑΔ τους δεν είναι σε καμία κρατική ενίσχυση. Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ δεν είναι επιλέξιμοι , να μπορούν βάση τον οικονομικών στοιχείων και ειδικά τον τζίρο τους , να αποδεικνύουν ότι επλήγησαν να βοηθηθούν.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.